Index Vakbarát Hírportál

Cameronnak tolmácsolt, két merényletet is túlélt, mégsem kaphat menedékjogot

2015. augusztus 10., hétfő 13:14

A The Daily Telegraph konzervatív napilapban Tim Collins nyugalmazott ezredes bírálja a brit kormányt azért, mert Nagy-Britanniában csak azok a külföldi tolmácsok kaphatnak menedékjogot, akik 2013. január elseje után is a brit kontingensek dolgoztak. Ezen szabály alapján például nem juthat menedékjoghoz az a Shaffy néven emlegetett 26 éves afgán tolmács sem, aki David Cameronnak fordított, amikor Afganisztánban járt, idézi a lapot az MTI.

Tim Collins méltánytalannak és szégyenletesnek nevezte az esetet, és utalt arra, hogy eközben radikális iszlamista hitszónokok a brit adófizetők pénzén élhetnek Nagy-Britanniában. Shaffy hatévi szolgálatából hármat a frontvonalon töltött a brit katonák oldalán, két merényletet is túlélt, felrobbantották az őt is szállító járművet.

A róla és a Cameronról készült közös fotók megjelenése után a tálibok üldözni kezdték.

A hely, ahol a családommal éltem, ma a tálibok fennhatósága alá tartozik. Nem maradhattam ott, az emberek ujjal mutogatnak rám, kémnek neveznek. Északra mentem, de ott is felismertek. Kabulba költöztem, de ugyanaz történt. Egy ideig a nagybátyámnál húztam meg magam, de a tálibok ott is megtaláltak

- idézte a lap férfit, aki többször is kérelmezte, hogy Nagy-Britanniába jöhessen, mert nemcsak az ő, hanem felesége és három kislánya élete is veszélyben forog, de elutasították.

Tim Collins szerint e szabály miatt sok tolmácsot hagytak sorsukra, kiszolgáltatva a dzsihadistáknak. Brit veteránok 2013 nyarán petíciót nyújtottak be a kormányfői hivatalnak, de nem jártak sikerrel.

A kormány azt az üzenetet küldi egykori hű szövetségeseinek, hogy ha igazán el akarnak jutni Nagy-Britanniába, lépjenek kapcsolatba az embercsempészekkel

- írta az ezredes a lapban, aki szerint volt is egy tolmács, aki megpróbálta: neki ugyan sikerült, családja viszont odaveszett útközben. Egy másik két évig vesztegelt egy németországi menekülttáborban, mielőtt eljutott a szigetországba.

Rovatok