Index Vakbarát Hírportál

Lettország is falat épít a határra

2015. augusztus 10., hétfő 19:03 | nyolc éve frissítve

Az apró balti állam is falat épít a menekültek ellen, írja a Cink. A lap Rihards Kozlovskis belügyminiszter hétfői kijelentésére hivatkozik. A lengyel rádió honlapjának tudósítása szerint a miniszter felhívta a parlament figyelmét, hogy különítsen el 17 millió eurónyi összeget a kerítésre. Kozlovskis szerint az Ázsiából érkező menekültek Lettországon keresztül közelítik meg célpontjukat, a skandináv országokat.

A rádió honlapja három érdekességet említ meg a tervezett fallal kapcsolatban:

  1. 2015-ben összesen 239 menekültet fogtak el a határon, ebből több mint 160-an Vietnamból, 20-an Afganisztánból érkeztek. (Összehasonlításul Magyarországra hétvégente érkezik 4000 migráns).
  2. A kerítés a 276 kilométeres orosz-lett határon húzódna.
  3. Putyin az utóbbi időben többször is felemlegette, hogy a balti államok, köztük Lettország nem is olyan rég a Szovjetunió részét képezték.

A lap szerint Oroszország provokációnak tekinti, hogy a lett-orosz határra kerítést húznának. Lettország egyébként eddig sem menekültellenes retorikájáról volt ismert. A legutóbbi EU-s egyeztetésen Lettország 250 migráns befogadását vállalta, miközben például Magyarország egyedüliként egyetlen menekültnek sem nyújt segítséget.

Frissítés: Olvasónk megtalálta az eredeti hírt a lett tévében. Ebből kiderül, hogy koránt sem a magyar határzárhoz hasonló létesítmény kialakításáról van szó. Egy 12 méter széles határmegfigyelési területet hoznának létre az orosz-lett határon. A négy év alatt megvalósuló terv már létezik, első üteméhez szükséges összeg már benne van a jelenlegi költségvetésben is. A miniszer az interjúban megemlíti a magyar határra épülő kerítést, de nincs szó arról, hogy a lett határsávba hasonlót telepítenének.

Itt tekinthető meg az eredeti adás.

Rovatok