Index Vakbarát Hírportál

London keményen beszól a menekülteknek

2015. augusztus 10., hétfő 16:42 | aznap frissítve

A brit külügyminiszter „portyázóknak” nevezte a migránsokat, a miniszterelnök pedig nem csitította le. Sőt, azt mondta, hogy fenyegetik a határőrszemélyzetet. Közben az Európai Bizottság 2,4 milliárd euró támogatást folyosít hat év alatt azoknak az EU-s országoknak, amelyeket a legjobban érint az unión kívüli migráció.

A határrendészeket fenyegetik azok a migránsok, akik be akarnak törni Nagy Britanniába 

- mondta David Cameron brit kormányfő miután számon kérték rajta külügyminisztere, Philip Hammond migránsellenes nyilatkozatait. A miniszterelnök nem volt hajlandó bírálni Hammond azon kijelentését, hogy „portyázóknak” nevezte a Calais-nál várakozó menekülteket. 

Az Egyesült Királyságban azért támadt vita a külügyminiszter megfogalmazásáról, mert az általa használt „marauding” szó portyázást és fosztogatást jelent. A szakemberek szerint viszont a Nagy Britanniába tartó menekültek csak ritkán követnek el ilyen bűncselekményeket. A miniszterelnök szóvivőjén keresztül csak annyit reagált a szóhasználattal kapcsolatos kérdésekre: „hogy inkább a gyakorlati lépésekkel kíván foglalkozni.”

Camerontól azt is várták, bírálja majd külügyminiszterét, amiért az azt nyilatkozta a hétvégén, hogy a migránsokat vissza kellene küldeni a származási országukba. Hammond ugyanis úgy látja, hogy a Calais-i krízis legbiztosabb megoldása ez volna, és addig nem lehet szavatolni a Franciaországgal közös Csatornaalagút biztonságát, amíg naponta százak akarnak átjutni az Egyesült Királyságba bármi áron.

„Tény, hogy tucatjával, ha nem többen vannak azok a migránsok, akik veszélyt jelentenek az emberekre, és megpróbálnak áttörni a kerítéseken, hogy illegálisan lépjenek az Egyesült Királyság területére” - közölte szóvívőjén keresztül Cameron, kitartva Hammond álláspontja mellett.

2,4 milliárd eurót folyosít az Európai Bizottság

Hétfőn arról döntött az EU vezetése, hogy 2,4 milliárd euró (nagyjából 730 milliárd forint) segélyt ad azoknak az uniós országoknak, amelyeket a leginkább érint a migráció. A legtöbb támogatást várhatóan Görögország és Olaszország kapja majd, amelyek különösen ki vannak téve a közel-keleti és észak-afrikai migrációnak. 

A támogatást hat éven keresztül folyosítják majd a tervek szerint. Magyarország 64,1 millió eurót kap, ez 19 milliárd forint.

A kormányfőt sem kell félteni, ha éles szavakat kell használni a menekültekre. Sokat kritizálták azért, mert korábban azt mondta: emberrajok akarnak Európába, kivált Nagy-Britanniába jönni egy jobb élet reményében.” Az angol raj szót (swarm) ugyanis nem szokás emberekre használni, jogvédők szerint ezzel a kifejezéssel megsértette a migránsokat.

Nincsen egyedül Cameron és Hammond azok között a brit politikusok között, akik súlyos kijelentéseket tesznek menekült ügyben: James Brokenshire bevándorlásügyi miniszter múlt héten „zsiványnak” nevezte azokat a munkaadókat, akik illegális bevándorlókat alkalmaznak. A tárcavezető szerint ezzel a brit állampolgárokkal és a legálisan az országban tartózkodó külföldiekkel szúrnak ki, mert így leszorítják a béreket. Ez egybe cseng azzal, amit a külügyminiszter is többször nyilatkozott már: a nagy fokú illegális migráció veszélyezteti a szigetország életszínvonalát.

Idén eddig több mint 150 ezer bevándorlót észleltek, akik megpróbáltak Európába jutni. Sokuk számára Nagy-Britannia a végállomás, ők a Calais és Dover közötti alagúton át lépnének az országba. Jelenleg közel 4 ezren várakoznak Calaisnál, hogy bejuthassanak az Egyesült Királyságba, de napont 100-150 újabb migráns érkezik a városba és eddig majdnem 19 ezer potyautast fogtak meg vonatokon, kamionok és hajókon.

A brit hatóságok eddig 12 millió fontot (nagyjából 4,5 milliárd forintot) költöttek a határvédelem megerősítésére. 

Rovatok