Index Vakbarát Hírportál

Mugabe tízezereket öletett meg, de most Cecil, az oroszlán miatt siránkozik

2015. augusztus 10., hétfő 22:01 | aznap frissítve

Nem sokkal azután, hogy a jelenlegi leggyűlöltebb fogorvos, Walter Palmer kilőtte a zimbabwei Hwange Nemzeti Park népszerű oroszlánját, Cecilt, az országot diktatórikus úton irányító Robert Gabriel Mugabe most a saját népét hibáztatja az állat halála miatt.

Cecil, az oroszlán a tiétek volt. Nektek kellett volna megvédenetek is... és ti elhibáztátok

– mondta a zimbabwei Hősök napja alkalmából tartott beszédén, és egyúttal a "gyarmati kizsákmányolást" okolta Cecil halála miatt, írja a Daily Mail a Washington Post egyik tudósítójára hivatkozva. Sőt, azt is hangsúlyozta, hogy az idegen orvvadászt mielőbb felelősségre kell vonni.

A kijelentés azért is nagyon visszás, mert úgy tudni, hogy márciusban épp az ő (egymillió dolláros!) születésnapi ünnepségére lőttek ki egy bébielefántot, majd egy másik elefántot, és több az ország területén élő vadállatot is leöltek, hogy megetessék a mintegy húszezer fős vendégsereget. És ezzel még nincs vége: ajándékba is egy kitömött oroszlánt és egy kitömött krokodilt kapott.

Az ország jelenleg 91 éves vezetője egyébként csak 1983 és '85 között 20 ezer civil halálát okozta. Az etnikai mészárlásokat Mugabe unokatestvére – aki magát szerényen csak a Fekete Jézusként emlegette – és az ő Észak-Koreában kiképzett, ötös számú brigádja végezte. Mugabe később miniszterelnökből elnökké nevezte ki magát, diktatórikus hatalmat épített ki, és gazdaságilag is tönkretette a már egyébként is sokat szenvedett országot.

Cecil kölykeit ugyan sokan és joggal féltették, hiszen az oroszlánok között bevett szokás, hogy amikor egy új hímoroszlán kerül a falka élére, megöli az idegen kölyköket. A kölykök azonban a jelenlegi információk és egy videofelvétel szerint élnek.

Rovatok