Index Vakbarát Hírportál

Tüntetőkre lőttek Nepálban, legalább ketten meghaltak

2015. augusztus 10., hétfő 20:52

Legalább ketten meghaltak és tizenketten megsebesültek, miután a nyugat-nepáli Szurket városában a rendőrsétüzet nyitott a tüntetőkre, akik a tartomány megszűnése ellen tiltakoztak, írja az MTI. A tüntetők megszegték a kijárási tilalmat, kövekkel dobáltak épületeket, több párt irodájában okoztak károkat, betörték egy kormányhivatal kapuit, és egy helyi politikus otthonát is megpróbálták felgyújtani. 

Az emberek azért vonultak az utcára, mert az új alkotmányba belekerülne egy reform, amely kettéosztaná az érintett (és a város nevével megegyező nevű) tartományt. Az új alkotmány várhatóan a hónap végére készülne el, és hat szövetségi államra osztaná fel Nepált, aminek keretében Szurket mint önálló közigazgatási terület megszűnne.

Nepál 2006-ig a világ egyetlen hindu királysága volt, majd a tízéves polgárháború befejeződésével vált szekuláris állammá. Ezt követően, 2007-ben fogadták el a jelenleg is érvényben lévő ideiglenes alkotmányt, majd a következő évben kikiáltották a köztársaságot, és megszüntették a csaknem 300 éve fennálló monarchiát. Az akkor megválasztott alkotmányozó nemzetgyűlés feladata lett volna egy új, végleges alkotmány kidolgozása,  de a politikai pártok közötti egyet nem értés miatt azóta sem sikerült ezt véghezvinni. 

A jelenlegi kormány azt reméli a még készülő alkotmánytól, hogy felgyorsítja majd az ország gazdasági fejlődését.

Rovatok