Index Vakbarát Hírportál

Na, kitalálja, hogy hol nem csípik a legjobban a magyar virtust?

2015. augusztus 11., kedd 13:56

Megnéztük, hogy a második Orbán-kormány hivatalba lépése, azaz 2010 óta mikor, melyik nagykövetünket kérette be valamelyik külföldi állam külügyminisztériuma. A románok vezetik a ranglistát.

Hétfőn a román külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetség képviselőjét azután, hogy Zákonyi Botond bukaresti magyar nagykövet interjút adott a Romania libera napilapnak, és abban a román fél szerint nem megfelelően nyilatkozott a román-magyar kapcsolatokról. Kedden válaszul a magyar külügy is bekérette a román nagykövetet.

Jó kis játék ez, de nézzük, milyen a magyarok mérlege külföldön!

Ami biztos, hogy Románia vezeti a bekérési listát:  az elmúlt öt évben Bukarestben már háromszor bekérették az ottani külügyminisztériumokba Magyarország képviselőit - derül ki az Index által végzett mélyanalízisből, amit egy remek infografikával varázsoltunk még jelentősebbé. 

De ha a számok mögé nézünk, akkor nem csak számokat, hanem történeteket, életeket, fájdalmakat és drámát látunk!

2012 májusában azért kellett befáradnia Balázs Ádám ideiglenes ügyvivőnek a bukaresti külügybe, mert a románoknak nem tetszett, ahogy Németh Zsolt akkori parlamenti államtitkár az új román kormány kisebbségpolitikáját bírálta. Ja, és Nyírő József tervezett újratemetésén is kiakadtak.

Rá egy évre megint Németh Zsolt verte ki náluk a biztosítékot, amiért szót emelt a Székelyföldön dúló "zászlóháború" ellen. Az sem tetszett a román kormánynak, hogy Németh azt mondta, szüntessék be az erdélyi magyarok elleni "szimbolikus agressziót". Legutóbb pedig hétfőn kérették be a nagykövetet, mert nem tetszett neki, amit Zákonyi Botond nagykövet egy interjúban mondott. (Mivel azonban Zákonyi szabadságon van, helyette Nagy Károly Zoltán első beosztott volt kénytelen végighallgatni a román fél panaszát.)

Románia után a legtöbbször Kijev kérette be a magyar állam képviselőjét, az elmúlt öt évben kétszer. Először 2014 májusában, mert az ukránoknak nem tetszett, amiket Orbán Viktor a határon túli magyar kisebbség autonómiájáról és kettős állampolgárságának szükségességéről mondott. Legutóbb pedig idén júliusban, mert az ukránoknak nem tetszett, hogy Lázár János nyíltan beszélt a magyar titkosszolgálatok ukrajnai tevékenységéről.

Ezen kívül Bécsben, Berlinben és Tel-Avivban állították a szőnyeg szélére a kinti diplomatáinkat. Izrael a szerintük növekvő magyarországi antiszemitizmus miatt, Ausztria és Németország pedig azért, mert a magyar kormány belengette, hogy nem kér azokból a menekültekből, akiket Nyugat-Európából hozzánk toloncolnának vissza.

2010 óta Teheránban és Tripoliban is bekérették a magyar nagykövetet, de akkor nem ránk, hanem az EU-ra akadtak ki, és azért a magyar nagyköveteket hívták be, mert akkoriban ők voltak az unió soros elnökségének a képviselői. 

Bár nincs jelentősége, de adatelemzésügyileg érdekes megállapítás, hogy az adatokból kiderül: leginkább májusban, júniusban és februárban szeretik bekéretni a magyarokat külföldön. 

Rovatok