Index Vakbarát Hírportál

Sky: Az IS terroristái már Angliában vannak

2015. augusztus 11., kedd 22:09 | aznap frissítve

A Sky News létrehozott két kamudzsihadistát az interneten, hogy betekintést nyerhessen az Iszlám Állam (IS) Nagy-Britanniára is veszélyt jelentő terveibe. A terroristák bekapták a csalik, a brit híroldal pedig megírta a nyugtalanító tapasztalatokat. Az IS a Közel-Keletre utazás helyett inkább magányos helyi merényletekre biztatja a nyugati terroristajelölteket.

A lap újságírói létrehoztak két fiktív karaktert: egy férfit és egy nőt, akik a Twitteren, csetszobákban és szerte az interneten hirdették négy hónapon keresztül, hogy elkötelezettek a dzsihád iránt. Végül titkosított csatornákon fel is vette velük a kapcsolatot két dzsihadista, akik terrorista-kézikönyveket küldtek nekik, amelyek a pénzszerzéshez és fegyverkészítéshez szolgáló tanácsokkal segítették volna a merényletek előkészítését. De a barkácstanfolyamnál is aggasztóbb, hogy a kontaktok szerint

az IS Szíriában kiképzett, bombatámadásra kész hívei már Nagy-Britanniában várják a bevetést.

Az egyik célpont állítólag a most szombati, Japán második világháborús kapitulációjáról megemlékező ünnepség, amelyre a királyi család is hivatalos.

A Sky News meg is nevezi a két terroristát, akik kapcsolatba léptek velük. Egyikőjük, Junaid Hussain egy 21 éves, birminghami hekkerből lett dzsihadista, aki Szíriában az IS információs és toborzási műveleteit vezényli. Nem csoda, hogy az amerikai titkosszolgálat a dróntámadások top öt célpontja közé sorolja. A másik kontakt a felesége, Sally Jones, aki szintén Szíriában tevékenykedik, feladata a női terroristák toborzása. Arra buzdították a fiktív szövetségeseiket, hogy kezdjenek el nagy-britanniai sejteket alapítani, azzal a távlati céllal, hogy majd 

létrehozzák a brit Iszlám Államot.

Jones bombakészítésre akarta rávenni a 18 éves lány karakterét. Az újságírók szerint amikor hezitáltak, szokatlan lépést tett: mesélt a már az országban tartózkodó két-három potenciális robbantóról, és a szombati ünnepség megtámadásáról is ő tett említést.

Az újságírók, hogy további információt szerezzenek a nagy-britanniai tervekről, Törökországba utaztak, hogy személyesen találkozzanak egy terrorista kapcsolatukkal. Tőle megtudták, hogy Szíriában már négy-öt brit állampolgárt kiképeztek és visszaküldtek az országukba. Összesen tehát legalább hét, bevetésre kész terroristáról szereztek tudomást.

A Sky News újságírói azt a tanulságot vonják le, hogy az IS taktikája éles kanyart vett azzal, hogy az utóbbi időben nem a Közel-Keletre hívja a híveit, hanem helyi akciókra buzdít, és távolról szervezi a merényleteket. Ugyanakkor korábban megírtuk, hogy a tíz évvel ezelőtti londoni terrortámadáskor is látszott már, hogy ez a trend megelőzte az Iszlám Államot: akkor fordult elő először, hogy helyi születésű állampolgárok követtek el nagyobb terrorakciót radikális iszlamista eszmék nevében.

Rovatok