Index Vakbarát Hírportál

Lesz is melegházasság Ausztráliában, meg nem is

2015. augusztus 12., szerda 17:05

Azért kaszálta el a törvényt a kormányfő, hogy aztán megszavaztathassa az ügyet egyébként elsöprő módon támogató néppel. Persze csak ha megnyeri a közelgő választásokat.

A déli féltekén látszólag minden fordítva van. Ha itt nyár van, akkor ott tél, itt csak a madaraknak van csőre, ott van, hogy emlősnek is. Legalábbis Ausztráliában, ahol a legkonzervatívabbként számontartott  ̶k̶e̶n̶g̶u̶r̶u̶ kormányfő éppenséggel pont a Liberális Párt vezetője. És aki most pont elkaszálta, hogy ha a parlament elé kerülne a melegházasság legalizálásának ügye, akkor az igenek nyerhessenek, jövőre viszont már népszavazást írna ki az ügyet illetően. Mindezt annak tudatában, hogy az ausztrálok háromnegyede támogatja, hogy az az azonos neműek házasságot köthessenek.

Tony Abbott annyira megcsavarta a politikai taktikát, hogy ember legyen a talpán, aki átlátja, hogy miért keveri a kártyákat ennyire zavarbaejtő módon a miniszterelnök. Pedig a válasz egyszerűbb, mint egy kengurura szerelt lépésszámláló adatait kiértékelni.

Azért kavar, amiért a politikusok kavarni szoktak: hatalmának és tekintélyének megőrzéséért. 

Ugyanis ha a parlament elé kerülne a legalizáció kérdése, akkor pártjának legtöbb tagja liberálisként jó eséllyel megszavazná azt, ez pedig súlyosan aláásná a kormányfő tekintélyét, aki köztudottan eddig mereven elutasította az azonos neműek házasságát. Ezért kedd este pártjának koalíciós partnerével, a Nemzeti Párttal közös frakcióülésen bocsájtotta szavazásra azt a kérdést, hogy ha esetleg egyéni indítvány útján a parlament elé kerülne a legalizációt megengedő tervezet, akkor a kormánypárti képviselőknek a pártfegyelemnek megfelelő módon legyen-e kötelező nemmel szavazni, vagy ki-ki saját lelkiismerete szerint szavazhasson.

Az eredmény borítékolható volt, a kötelező nemet támogatók győztek,  mivel a konzervatívok közül gyakorlatilag senki nem támogatja a melegházasságot. Így Abbot a következő választásokig mindenképpen bebiztosította azt, hogy pártjában, annak vezetőjeként nem maradhat kisebbségben a tagsággal szemben.

Politikai ellenfelei persze látják, hogy alapvetően párton belüli pozíciójának megerősítése volt a célja, ami főleg annak fényében vált nyilvánvalóvá, hogy a szavazás után újságíróknak már azt nyilatkozta, hogy ha újra kormányra kerül az általa vezetett koalíció, akkor nem kötelező érvényű népszavazást ír ki a melegházasság ügyében. Indoklása szerint erre mindenképpen szükség van a társadalmi feszültségek enyhítése érdekében. Pont azért, mert az ausztrálok többsége viszont támogatja az azonos neműek házasságának lehetőségét.

Legszigorúbb bírálója pedig pont saját nővére,  a leszbikusságát nyíltan vállaló Christine Foster volt, aki csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a miniszterelnök elkezdett távolodni  a Liberális Párt alapértékeitől, egyebek között az emberek egyenlőségének elvétől." 

Tehát hiába van minden látszólag fordítva a déli féltekén, ha közelebből megnézzük, máris látjuk, hogy igazából nem is fejjel lefelé élik az életüket az emberek, ahogy az egyértelműnek tűnne,  de a még a politikusok is pont ugyanannyira tartják magukat az elveikhez, mint bárhol máshol.

Rovatok