Index Vakbarát Hírportál

Assange-t már nem gyanúsítják zaklatással

2015. augusztus 12., szerda 23:24

Az ügyészség kifutott az időből, ezért kénytelenek ejteni a szexuális zaklatással kapcsolatos vádat a Wikileaks-alapító Julian Assange ellen - írja a BBC.

A svéd törvények szerint ugyanis a vádlott kihallgatása nélkül nem lehet a végtelenségig fenntartani egy vádat, és Assange ügyében az ügyészségnek augusztus 13-áig (csütörtökig) lett volna ideje a kihallgatásra. Assange-t egy másik ügyben nemi erőszakkal is gyanúsítják: itt az ügyészségben még 2020-ig van ideje arra, hogy kihallgassa Assange-t.

A több százezer amerikai diplomáciai táviratot kiszivárogtató hírhedt hackert és politikai aktivistát azzal vádolják Svédországban, hogy 2010. augusztusában egy nőt megerőszakolt, egy másikat pedig szexuálisan zaklatott Stockholmban. Assange viszont tagadja a szexuális bűncselekmények elkövetését, és meggyanúsítását politikai indíttatásúnak tartja. Egyben úgy véli, hogy Svédországban nem kapna tisztességes eljárást.

Assange viszont 2012 júniusa óta Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik, hogy elkerülje kiadatását Svédországnak. Attól tart, hogy ha kiadják őt Svédországnak, akkor Stockholm az Egyesült Államoknak adja tovább őt, ahol a WikiLeaks kiszivárogtatásai miatt akár halálbüntetés is várhat rá.

A nő, akik zaklatással gyanúsította Assange-t, azt mondta, örül, hogy vége az ügynek. "Bár örült volna, ha Assange bíróság előtt felel a vádakra, eltelt öt év, és már belefáradt abba, hogy folyamatosan bíróságra járjon" - mondta a nő ügyvédje.

A svéd hatóságok először ragaszkodtak ahhoz, hogy Svédországban hallgassák ki Assange-t, később viszont már belementek volna, hogy Londonban hallgassák ki, de a svéd hatóságoknak végül nem sikerül megegyeznie Ecuadorral a kihallgatásról. Assange ügyvédjei szerint viszont már rég be kellett volna fejezni az eljárást, mivel egyébként sem volt elég bizonyíték ahhoz, hogy a vád megálljon Assange ellen.

Rovatok