Index Vakbarát Hírportál

Páncélosokat is bevetnének a csehek a menekültek ellen?

2015. augusztus 12., szerda 21:46

Páncélozott járműveket és 2600 fegyveres katonát is bevethetnek a cseh határon, ha a menekültek száma eléri a kritikus létszámot, ez áll a cseh Védelmi Minisztérium egyik tanulmányában, amelyet a cseh közszolgálati televízió hozott nyilvánosságra szerda délután.

A katonák bevetéséről a kormány dönthet, de jelenleg erről nincs szó. A cseh fegyveres erőkről szóló törvény értelmében, amikor a rendőrség már képtelen ellátni saját feladatkörét, ők is csatlakozhatnak a határvédelmi rendőri egységekhez, például segíthetik a határátkelő-forgalom rendjének biztosítását – emlékeztetett a cseh közszolgálati tévé.

A katonák felderítő és megfigyelő rendszerekkel, speciális radarral, páncélozott járművekkel lennének felszerelve. Jiří Šedivý, egykori vezérkari főnök szerint a (21 ezer fős) hadsereg 1100 katonát tud nélkülözni, őket tudják a határokra küldeni.

A „Nem akarjuk az iszlámot Csehországban” szélsőjobboldali Facebook-csoport megkövezett nőket ábrázoló bábukat helyezett el szerdára virradóra Prága frekventált terein. Az alkotások elé cédulákat tettek, amelyeken feltüntették, hogy a nők „hűtlenség” és „nemi erőszakból fakadó terhesség” miatt lettek megkövezve. A járókelőket az aktivisták szórólapokon tájékoztatták az iszlámról és a megkövezett nők számáról.

A rendőrség nem észlelt jogsértést az akció során, az esetet a prágai nyomozók jelenleg is vizsgálják, nyilatkozta a Tomáš Hulan, rendőri szóvivő a CTK-nak. Dan Prokop szociológus szerint a szélsőjobb csoport a média figyelmét szeretné fenntartani, és rajongóinak kemény magját megtartani. Hozzátette: nehéz megmondani, az ilyen akciók erősítik-e a muszlimellenességet Csehországban.

Rovatok