Index Vakbarát Hírportál

253 ember kapott életfogytiglanit Egyiptomban

2015. augusztus 12., szerda 10:44

253 embert életfogytiglanig tartó, további 203-at pedig rövidebb idejű börtönre ítélt az egyiptomi katonai bíróság  - írja az MTI. A középületek megrongálása miatt hozott súlyos ítéletek valószínűleg a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista mozgalom tagjait és szimpatizánsait érintik, bár neveket nem említett a sajtó.

Az utóbbi időben számos olyan per folyt Egyiptomban, amelyben a mozgalom embereit tömegesen ítélték el államellenes zavargásért. Ezek miatt a perek miatt számos nemzetközi bírálat érte az egyiptomi igazságszolgáltatást és az emberi jogok lábbal tiprását. 

Tavaly október óta a katonai bíróságok hatásköre kiterjed olyan civilekre is, akiket állami épületek elleni támadással vagy utak eltorlaszolásával vádolnak. Emiatt, és az emberi jogok semmibevétele miatt számos nemzetközi bírálat éri az egyiptomi igazságszolgáltatást. 

A Muzulmán Testvériség által jelölt és 2012-ben államfővé választott Mohamed Murszit a hadsereg 2013 júliusában eltávolította a hatalomból, emiatt hívei tiltakozó gyűléseket és tüntetéseket szerveztek, amelyek többször is sok emberéletet követelő erőszakba torkolltak. 

Murszit idén júniusban halálra ítélték mert a vád szerint az ő segítségével tört ki a börtönből a Muzulmán Testvériség sok tagja a 2011 elején kezdődött egyiptomi felkelés idején, amikor megdöntötték Hoszni Mubarak elnök hatalmát.

Rovatok