Index Vakbarát Hírportál

A schwechati reptér feladja a leckét társadalmi felelősségvállalásból

2015. augusztus 13., csütörtök 15:07

A schwechati repülőtér egyik szerelőcsarnokában 230 menedékkérőt helyeznek el a jövő héttől - írja az MTI. A repteret üzemeltető társaság csütörtökön jelentette be, hogy a Vöröskereszttel közösen a csarnokot átalakítják ideiglenes szálláshelynek, fekhelyeket és tisztálkodóhelyeket állítanak fel. A tervek szerint októberig használnák erre a célra a reptér északi részén található épületet.

Az osztrák reptér üzemeltetője azt nyilatkozta, hogy humanitárius segítséget szeretnének nyújtani a bajban levő családoknak, nőknek, gyerekeknek, és így kívánják megmutatni, hogy komolyan veszik a társadalmi felelősségvállalást. A menekültek jelenléte állítólag nem befolyásolja majd a reptér működését, ellátásukról a Vöröskereszt gondoskodik majd, akik német nyelvi kurzusokat és közösségi foglalkozásokat is szeretnének szervezni számukra. 

A menekülthelyzet egyébként Ausztriában is fokozódik: Alsó-Ausztriában csütörtök reggel több helyszínen nagyjából 200 migránst hagytak magukra embercsempészek az utakon, többek között autópályák szélén, vasúti sínek mentén. A tartományi szóvivő veszélyesnek minősítette az A21-es autópályán emiatt kialakult helyzetet.

A legtöbb hasonló eset Alsó-Ausztria mellett Burgenlandban és Felső-Ausztriában fordul elő. Burgenlandban hétfőn csaknem 250 menekültet szállítottak egy napon belül a nickelsdorfi (miklóshalmai) gyűjtőhelyre az utakról. A tartományban 7800 migránst regisztráltak július eleje óta, Alsó- Ausztriában pedig 5800 menekültet helyeztek el befogadóállomásokon április óta. 

Rovatok