Index Vakbarát Hírportál

Dollármilliókat kér születésnapján Fidel Castro az Egyesült Államoktól

2015. augusztus 13., csütörtök 22:07

Fidel Castro 89. születésnapja alkalmából kiadott írásában azt Dollármilliókat kér szülinapján Castro az Egyesült Államoktóltaglalja, az Egyesült Államok dollármilliókkal tartozik Kubának az 1962 óta érvényben lévő kereskedelmi embargó miatt, írja az AFP.

Az idős politikus írása egy nappal azelőtt jelenik meg, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter történelmi látogatást tesz az országban, hogy újra megnyissa az amerikai nagykövetséget a két ország közötti új kapcsolatfelvétel jegyében.

Fidel Castro 2006-ban mondott le hatalmáról a testvére, Raúl Castro javára, a két ország közti diplomáciai kapcsolatok pedig azóta folyamatosan javulnak. A nagykövetség újranyitása nyolc hónappal azután történik, hogy Barack Obama amerikai elnök és Raúl Castro hivatalosan is bejelentették, hogy helyreállítanák a két ország kapcsolatait.

Az amerikai elnök azt szeretné, hogy oldják fel az embargót az ország ellen, ehhez azonban kongresszusi támogatásra is szükség lenne. Republikánus politikusok azonban ellenzik a lépést, arra hivatkozva, hogy Kubának javítani kéne az emberi jogok helyzetén az országban és további demokratikus reformokra is szükség lenne.

Rovatok