Index Vakbarát Hírportál

Folyamatosan vizsgálják a levegő összetételét a kínai robbanás helyszínén

2015. augusztus 13., csütörtök 23:52 | nyolc éve frissítve

Több mint kétszáz vegyi anyagokkal foglalkozó katona érkezett a szerda esi robbanások helyszínére Tiencsinben, először is a levegőben mérték meg a mérgező gázok koncentrációját, írja a BBC a Hszinhua kínai állami hírügynökségre hivatkozva.

A hatóságok szerint veszélyes lehet sokáig belélegezni a helyi levegőt, de egyelőre az adatok nem sokkal haladták meg a határértékeket. Ugyanakkor folyamatosan ellenőrzik a levegő összetételét, és a mentőcsapatok tagjainak védőruhát kell viselniük.

Gigantikus robbanás volt Tiencsinben

A kikötőváros ipari negyedében a Ruihai Logistics, egy veszélyes vegyi anyagokkal foglalkozó cég raktára robbant fel fél órával azután, hogy tűz keletkezett a raktárban, mivel az ott tárolt egész szállítmány robbanóanyag tüzet fogott. Ezután a tűz a környező vállalatok telephelyeit is elérve gyorsan tovaterjedt, és eközben hangos, látványos, helyenként tűzijátékra emlékeztető detonációkat idézett elő, amelyek nyomán narancsszínű, gigantikus tűzgolyók keletkeztek.

Legalább 50 halottja, és több mint 700 sérültje van a szerda éjfél előtt történt nagy erejű robbanássorozatnak, 71 sérült állapota életveszélyes.

A Hszinhua állami hírügynökség szerint a mentőcsapatok egy nappal a robbanások után is versenyt futnak az idővel, hogy megmentsék a sérülteket és eloltsák az összes kisebb tüzet. Több tucat helyi munkásról még mindig nem tudnak, őket keresik. A helyszínen dolgozók emellett többek között megpróbálják elszállítani a hétszáz tonna nátrium-cianidot, amit a helyszínen tároltak.

Azt még mindig nem tudni, pontosan miért történt a robbanás. Annyi derült ki, hogy városi hivatalnokok néhány nappal a robbanás előtt jártak a helyszínen, hogy a biztonsági intézkedéseket ellenőrizzék. A BBC szerint emellett a veszélyes anyagokat a megengedettnél közelebb tartották lakóövezetekhez.

Li Kocsiang kínai miniszterelnök azt ígérte, hogy a vizsgálat minden részletét nyilvánosságra hozzák majd. Több mint 3500 helyi lakosnak kell ideiglenes szállásokon töltenie az éjszakát.

Rovatok