Index Vakbarát Hírportál

50 halott a tiencsini robbanásban

2015. augusztus 13., csütörtök 06:34 | aznap frissítve

A legfrissebb hírek szerint legalább 50 halottja és 520 sérültje van a Tiencsin városban nem sokkal szerda éjfél előtt történt nagy erejű robbanássorozatnak. A Reuters és a Guardian információi alapján 60-an komolyabban megsérültek, közülük 32 állapota válságos, 283-at kórházi megfigyelés alatt tartanak. A civil áldozatok mellett oltás közben legalább egy tucat tűzoltó is életét vesztette.

A kikötőváros ipari negyedében a Ruihai Logistics, egy veszélyes vegyi anyagokkal foglalkozó cég raktára robbant fel fél órával azután, hogy tűz keletkezett a raktárban, mivel az ott tárolt egész szállítmány robbanóanyag tüzet fogott. Ezután a tűz a környező vállalatok telephelyeit is elérve gyorsan tovaterjedt, és eközben hangos, látványos, helyenként tűzijátékra emlékeztető detonációkat idézett elő, amelyek nyomán narancsszínű, gigantikus tűzgolyók keletkeztek.

Gigantikus robbanás volt Tiencsinben

A robbanások okozta lökéshullámokat kilométerekre lehetett érezni, 2 kilométeres körzetben épületek remegtek meg, égtek ki, ablakok törtek be, falak repedeztek meg, egy külvárosi HÉV-állomás forgóajtói is összetörtek, a teteje részben beszakadt. Az online média fényképein és a televízióban bemutatott képsorokon jól látszik, hogy az eget nagy területen sötét füstfelhők borították be. Helyi idő szerint csütörtök hajnali 3 órakor még mindig kisebb tüzeket lehetett látni és robbanások hallatszódtak a távolból.

A Reuters szerint az oltásban nagyjából 1000 tűzoltó vett részt 140 tűzoltóautóval. A beszámolók szerint a lángokat sikerült megfékezni, de az áldozatok száma tovább emelkedhet: 33 tűzoltó hollétéről nem tudnak, és a sérültek közül több tucat állapota életveszélyes. A sérültek kórházba juttatását taxisofőrök és magánszemélyek is segítették, néhány hotel szállást biztosított a lakhelyüket elhagyni kényszerülő környékbeli polgároknak. A mentés nagy erőkkel folytatódik.

A People's Daily Twitter-oldalán az olvasható, hogy a helyszínre már elindult Pekingből 214 katona, akik kifejezetten a biokémiai balesetek utáni mentésre specializálódtak.

A kínai elnök és a kormányfő csütörtökön az emberéletek megmentését, a sérültek ellátását sürgette, felszólítottak a tűz okának kiderítésére, a rend fenntartására, a mentők biztonságának szavatolására, továbbá utasítást adtak a veszélyes anyagok tárolási körülményeinek általános ellenőrzésére. A Ruihai Logistics vezetőit a hatóságok kikérdezik. 

A katasztrófahelyzet kezelésére munkacsoport alakult a kínai közbiztonsági tárca miniszterének vezetésével, Li Ko-csiang miniszterelnök pedig alapos nyomozást és a nyilvánosság megfelelő tájékoztatását ígérte. Kínában nem ritkák az ilyen hatalmas ipari balesetek: tavaly 75 ember halálát okozta egy hasonló robbanás egy kelet-kínai autógyárban, ahol egy fémporral teli helyiség robbant fel.

Rovatok