Index Vakbarát Hírportál

Méregfelhő lepi be a tiencsini robbanás környékét

2015. augusztus 15., szombat 07:28 | aznap frissítve

Tovább nőtt a kínai Tiencsin kikötővárosban a hét közepén bekövetkezett óriási robbanások halálos áldozatainak a száma: a legfrissebb összegzés szerint 104-en haltak meg, köztük 21 tűzoltó. A 722 sérült közül 25-en életveszélyben, 33-as súlyos állapotban vannak, írja a BBC. Még mindig keresnek embereket, köztük több tűzoltót is a helyszínen.

A kínai rendőrség szombaton első ízben ismerte el rendkívül mérgező, halált okozó nátrium-cianid jelenlétét a robbanások térségében. Ezért kitelepítést rendeltek el, a robbanás óta az egyik közeli iskolában elhelyezett embereknek maszkokban, hosszú nadrágban el kellett hagyniuk az épületet.

A katasztrófa szerda éjszaka egy tűzzel kezdődött, amihez mozgósították a tűzoltóságot, és amikor már munkához láttak a helyszínen, akkor robbant fel több vegyszerraktár. A baleset színhelyére összesen mintegy ezer tűzoltót küldtek, és sokan még nem kerültek elő közülük - mondták el a szombati sajtótájékoztatón.

Esély sem volt a menekülésre, ezért ilyen magas az áldozatok száma a soraikból - mondta Tiencsin tűzoltóparancsnoka.

Kiderült a tájékoztatón az is, hogy bár a szabályok szerint veszélyes anyagokat tilos tárolni lakó- és középületek 1000 méteres körzetén belül, a város egyik apartmanegyüttese 500 méteren belül volt. Amikor a telket az ingatlanfejlesztő megvette, akkor még nem voltak ott a veszélyes raktárak, és később sem kapott tájékoztatást róluk.

A kínai hírügynökségi jelentések szerint a város kikötői negyedét szombaton reggel újabb robbanások rázták meg, és komolyabb tűz is kiütött. A helyszínen lévő újságírók hét-nyolc robbanást hallottak, és legalább három helyen sűrű füstfelhő emelkedett az ég felé. A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint a hatóságok súlyosan mérgező nátrium-cianid terjedését észlelték, ezért megkezdték a lakosság kitelepítését az övezetből. Később azonban arról érkeztek hírek, hogy a városszerte felállított 17 monitoring állomáson nem észleltek cianidot, egy helyen viszont a műanyaggyártáshoz használatos xilolból (dimetil-benzol) a megengedett határérték felett mértek.

A South China Morning Post helyszíni tudósításában arról számolt be, hogy az újságírók kellemetlen szagokat éreztek, egyesek könnyeztek, mások fejfájásra panaszkodtak. A hatóságok mindazonáltal azt állítják, hogy a levegő és a közeli kikötőben a víz állapota kielégítő.

Ha a nátrium-cianidot nagyobb mennyiségben belélegzik, egy percen belül eszméletvesztést okoz, és a véráramba kerülve drámaian lecsökkenti a sejtek oxigénfelvevő képességét. Az áldozatok 45 percen belül kómába esnek, és ha nem érkezik időben orvosi segítség, két órán belül beáll a halál. A nátrium-cianid emellett vízzel érintkezve belobban, tüzet okoz.

A szakemberek igyekeznek megállapítani, hogy még milyen veszélyes vegyi anyagok kerülhettek a katasztrófa sújtotta kikötői térség levegőjébe.

A BBC szerint a hatóságok elrendelték egy három kilométeres sugarú zóna kiürítését, rendőri és katonai ellenőrző pontokat létesítettek az övezet határán, a levegőben helikopterek keringtek. A rendőrök hangosbeszélőkön szólították fel a lakosságot a terület elhagyására. Mindenkit figyelmeztettek, hogy hosszú ujjú ruházatot, hosszú nadrágot vegyenek fel, és viseljenek orvosi maszkot. Szemtanúk zűrzavarról, kaotikus állapotokról számoltak be.

A hatóságok az evakuálás szükségességét azzal indokolták, hogy az eddig a tenger irányába fújó szél a város irányába fordult. A levegőbe került veszélyes anyagok miatt kiürítettek egy, a robbanások után berendezett, átmeneti szállást is.

A mentőalakulatok szombaton élve mentettek ki egy embert egy hajókonténerből, mintegy ötven méterre a szerdai robbanások helyszínétől - jelentette a kínai CCTV televízió. A 40 éves férfi öntudatánál volt, tudott beszélni. Nevét nem közölték, és egészségi állapotáról sem adtak bővebb tájékoztatást.

Rovatok