Index Vakbarát Hírportál

A Triton-művelet és Poszeidon-művelet helyett a szerb határra figyelünk

2015. augusztus 17., hétfő 08:38 | aznap frissítve

A menekültáradat megfékezésére az EU két fantáziadús nevet viselő akciótervet dolgozott ki: a Triton-műveletet (38 millió euróból, és a Földközi-tenger középső részét célozza), illetve a Poszeidón-műveletet (18 millió euróból, és a Mediterráneum keleti részére fókuszál).

A feladatot az EU schengeni határok védelmét ellátó szervezete, a Frontex látja el, amelynek vezérigazgatója, Fabrice Leggeri a Magyar Nemzetnek még júliusban adott interjút, de a lap csak most hozta le egy részét. Ebben Leggeri azt állította, hogy  a magyar fél egyik műveletben sem vesz részt.

Ezzel Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely távol marad a bevándorlás mérséklését célzó közös erőfeszítésektől.

Magyarország korábban közös álláspontot képviselt a visegrádi négyekkel, de míg a csehek, a lengyelek és a szlovákok is ott vannak a Tritonban, mi nem. A rendőrség a lapnak azt mondta, az ő erőiket a szerb határ védelme köti le, igaz, technikai eszközökkel segítik a szerb–macedón, illetve a bolgár–török szárazföldi határ védelmét. 

Rovatok