Index Vakbarát Hírportál

Robbantottak Bangkokban, sok a halálos áldozat

2015. augusztus 17., hétfő 14:52 | aznap frissítve

Robbantottak Bangkok központjában, az Eravan-szentélynél. A thai fővárosban a helyi rendőrség szóvivőjének nyilatkozata alapján egy motorkerékpárba rejtett bomba robbant helyi idő szerint este 7 órakor. 

Legalább tizenkilencen meghaltak a hatóságok szerint, ebből tizenketten a helyszínen. A környéken teljes a káosz, és emberi testrészek hevernek az utcán. A pokolgép a város központi részén található Eravan-szentélynél robbant fel, a körülötte állók mind áldozatul estek a robbanásnak. A helyi média úgy tudja, legalább huszonheten haltak meg (köztük egy kínai és egy Fülöp-szigeteki áldozat), és a sérültek száma elérte a nyolcvanat. A robbanás pillanata látható a videón:

Robbantottak Bangkokban, sok a halálos áldozat

Egy a közelben dolgozó, a szentélynél gyakran elidőző magyar beszámolóját és videóját itt találja.

„Mire odaértem, a szentély közeléből már elvitték a holttesteket, de a kereszteződésnél még hevertek emberi maradványok. Nagyon felkavaró látvány" - nyilatkozta a BBC-nek egy járókelő. A BBC tudósítója egy olyan férfival is beszélt, aki megpróbált egy holttestet újraéleszteni, de nem sikerült. A thaiföldi rendőrség egyik szóvivője szerint a robbantás a „káoszteremtés politikájának” része. Pravit Vongszuvan védelmi miniszter egyenesen azt mondta, a támadás „külföldiek ellen irányult, a turizmus és a gazdaság megkárosítására törtek”.

Le fogjuk őket vadászni

– tette hozzá.

21:22 ญาติผู้เสียชีวิต ร่ำไห้ จะเจ้าไปในที่เกิดเหตุ จนท.กันไว้เพราะกำลังเก็บกู้วัตถุระเบิด #NOW26 pic.twitter.com/rlkG6Uj14h

— ittipat pinrarod (@ittipatNOW26) 2015. augusztus 17.

A Brahma istennek állított szentélyt minden évben hinduk és buddhisták ezrei látogatják meg, ráadásul egy forgalmas csomópont, a Racsapraszong kereszteződés közelében áll, amely az elmúlt években a helyi politikai megmozdulások egyik központi helyszíne volt. A közelben található egy ötcsillagos szálloda is. 

Bangkokban kifejezetten ritkák a robbantások, a politikai rivalizáláshoz kapcsolódó utcai megmozdulások viszont gyakoriak voltak az elmúlt évtizedben. Legutóbb tavaly májusban bolydultak fel a kedélyek, amikor a hadsereg átvette az ország irányítását a választott kormánytól. 

Rovatok