Index Vakbarát Hírportál

Pénz a menekülteknek? Ez pimaszság a német adófizetőkkel szemben

2015. augusztus 17., hétfő 14:54 | aznap frissítve

Szokatlanul kemény hangot ütött meg Bajorország tartományi belügyminisztere, aki szerint a feléjük irányuló menekültáradatot nem fogja bírni a német szociális rendszer, ha pedig a szomszédos országok minden regisztráció nélkül továbbengedik hozzájuk a migránsokat, akkor Németországnak szigorítania kell határai őrizetét.

Joachim Herrmann, a Keresztényszociális Unió (CSU)  tartományi belügyminisztere a hétvégén azt mondta: a délbajor–osztrák határon óriási problémát jelent, hogy embercsempészek hozzák-viszik az embereket. Csak Bajorország tartományban eddig 500 embercsempészt tartóztattak le. Joachim Herrmann szerint Németországnak ezért meg kell erősítenie a rendőrséget.

Dieter Romann, a német rendőrség vezetője azt mondta:

„Emberi áruval” ma több pénzt lehet keresni, mint fegyverrel vagy droggal.

A bajor belügyminiszter később még tovább ment. Joachim Herrmann a Die Weltnek azt nyilatkozta: az nem járja, hogy EU-országok mindenféle regisztráció nélkül egyszerűen továbbengedik Németországba a menekülteket.

A politikus szerint Olaszország és Görögország ezzel megsérti a schengeni és a dublini egyezményt (ezek alapján a kérelmeket abban az országban kellene elbírálni, ahová a menekültek először hivatalosan beléptek). A bajor miniszterelnök szerint Görögország és Olaszország napjában több ezerszer megsérti az EU szabályait, Brüsszel mégsem lép fel velük szemben.

Erre reagálva Rainer Wendt, magas rangú rendőri vezető és a német rendőrszakszervezet elnöke arra figyelmeztetett, hogy ha a szomszédos országok továbbra is mindenféle kontroll nélkül átengedik a menekülteket, akkor Németországnak fix határállomásokat kell kiépítenie. 

A bajor belügyminiszter szerint Olaszország és Görögország magatartása súlyos terhet ró a német adófizetőkre is. A miniszter élesen bírálta, hogy a Balkánról Németországba érkező menekültek is havi 143 euró költőpénzt kapnak, holott az onnan érkezőknek 1 százaléknál kisebb az esélye, hogy menekültstátuszt kapjanak Németországban.

A miniszter szerint ez csak arra jó, hogy ösztönözze a megélhetési célú migrációt a Balkán felől: az emberek elmennek Németországba, felveszik a pénzt, majd szépen hazamennek. A miniszter szerint

ez pimaszság a német adófizetőkkel szemben.

Vajon a német szociális rendszer lehet-e ennyire nagyvonalú a menekültekkel? – tette fel a kérdést a miniszter az interjúban.

Rovatok