Index Vakbarát Hírportál

Elfogták a bangladesi bloggerek gyilkosait

2015. augusztus 18., kedd 13:27

Az idei évben négy blogszerzőt is megöltek az országban. Korábban egyikük kérte a rendőrség segítségét, de akkor nem foglalkoztak a kérésével, egy hét alatt viszont ez a második letartóztatás.

A bangladesi különleges rendőrség egy rajtaütésen elfogott három feltételezett iszlamista szélsőségest, akiket két híres ateista blogger megölésével gyanúsítanak. Egyikükről, egy bangladesi származású brit állampolgárról azt feltételezik, hogy ő volt az ötletgazda és a fő finanszírozó a gyilkosságok mögött – írja a France24.

A rendőrség szerint a most elfogott három férfi lehet a felelős  Avidzsit Roj és Anánta Bidzsoj Dász bloggerek megölésért. Roj amerikai állampolgár volt, az egyik legnépszerűbb szekuláris blogot vezette az országban. Mukto-Mona (magyarul Szabad-gondolat) nevű oldalán több társával kritizálta az iszlám tudományellenességét és harcolt az emberi jogokért is. A Mukto-Mona angol nyelven is elérhető.

Rojt februárban egy csapat fegyveres macsetékkel gyilkolta meg a felesége előtt, aki szintén súlyosan megsérült a támadásban. Dászt márciusban hasonló módon végezték ki, amikor munkába tartott.

A múlt héten már elfogtak két feltételezett gyilkost, akiket  Niloj Csakrabarti megölésével gyanúsítanak. Niloy Neil álnéven író Csakrabarti hónapokkal a halála előtt jelezte a rendőröknek, hogy követik a Mukto-Monán vallott nézeteiért, valamint halálos fenyegetéseket is kap, de akkor nem foglalkoztak a kérésével. A férfi a Bangladesi Tudomány és Racionalitás Szövetség alapítója volt.

Halálakor a bangladesi hatóságok hajtóvadászatot hirdettek az iszlamista gyilkosok ellen. „Mindent megteszünk azért, hogy hasonló tragédia ne történhessen meg” – jelentette ki akkor a helyi rendőrség egy közleményében.

Bangladesben 160 millióan élnek, a lakosság 90 százaléka muszlim, de az állam maga szekuláris. Az elmúlt egy évben több ateista blogger menekült külföldre.

Rovatok