Index Vakbarát Hírportál

Ilyen magasra még nem nyúlt pedofilgyanú Nagy-Britanniában

2015. augusztus 18., kedd 23:33 | nyolc éve frissítve

Egy volt miniszterelnökkel szemben is pedofilgyanú merült fel Nagy-Britanniában, ahol az elmúlt években több egykori és még élő közéleti szereplőt is elért a brit rendőrség által a korábban elkövetett visszaélések feltárására indított nyomozás. Sir Edward Heath Margaret Thatcher előtt volt a toryk vezetője és Nagy-Britannia miniszterelnöke, a 25 évre visszamenőleg számos kérdést felvető ügyében pedig komoly vizsgálat indult, mivel az is felmerült, hogy a rendőrség az 1990-es években azért tussolt el egy prostituált elleni vádakat, hogy a volt kormányfő neve nehogy rossz színben tűnjön fel. Úgy tudni, több feltételezett áldozat is jelentkezett a rendőrségnél, egy volt madám szerint viszont Heath titkolta homoszexualitását, de soha nem érdeklődött gyerekek iránt, és barátai és volt munkatársai is megvédték a 2005-ben 89 évesen meghalt politikust.

Egy ciklusa volt kormányfőként

Heath egy választási vereség után, 1965-ben került a Konzervatív Párt élére, és 49 évesen akkori legfiatalabb vezetője lett – ma persze már nagyon más idők járnak, hiszen a második miniszterelnöki ciklusát idén kezdő David Cameron még csak 48 éves. Heath-ből 1970-ben miniszterelnök lett, és az ő kormányfősége alatt csatlakoztak a britek az Európai Unió előképének számító Európai Gazdasági Közösséghez 1973. január 1-jén.

A gazdasági problémák, és az észak-írországi erőszak fellángolása azonban megviselték a kormánya népszerűségét. Végül az 1974-ben tartott parlamenti választásokon egyik párt sem szerzett abszolút többséget, az emiatt hamarosan kiírt újabb, előrehozott választásokon pedig szűken a Labour nyert. Már nem volt miniszterelnök, amikor decemberben az IRA merényletet kísérelt meg elkövetni Heath ellen, amiért lehetővé tette a terrorizmussal gyanúsított személyek tárgyalás nélküli internálását. Pokolgépet dobtak otthonának első emeleti erkélyére, de a politikus csak tíz perccel később ért haza, és senki sem sérült meg a támadásban.

A választási vereség után egy évvel Margaret Thatchert választották a toryk vezetőjévé. Heath ezután inkább háttérbe vonult, mivel a vasladyvel híresen nem volt jó a kapcsolatuk, és később sem vállalt vezető tisztséget a miniszterelnöksége alatt. Ennek ellenére továbbra is képviselő maradt, végül csak 2000-ben, 51 évnyi politizálás után vonult vissza. 1985-ben vette meg otthonát Salisburyben, és ott élt egészen 2005-ös haláláig. Politikai pályája alatt és utána is nagyon keveset lehetett tudni, ha a magánéletéről volt szó, az például kiderült, hogy több könyvet is írt, lelkes műgyűjtőként és vitorlázóként is bekerült a hírekbe.

Egy nyugalmazott rendőr vette elő

Heath soha sem nősült meg, közben pedig évtizedeken át tartotta magát a Thatcherhez hű konzervatív körökben terjedő pletyka arról, hogy meleg. Nagyon tartózkodó volt a magánéletét illetően, brit lapok szerint azonban a pedofília vádja mindenkit meglepetésként ért.

Annyi kiderült, hogy egy nyugdíjas nyomozó indította el a mostani botrányt. Állítása szerint azért elégelte meg a hallgatást, és fordult a független rendőri panaszbizottsághoz (IPCC), mert olvasta a hírekben, hogy a South Yorkshire-i rendőrséget komoly bírálatok érték egy gyermekmolesztálási botrány kezelése miatt. A volt nyomozó szerint hasonló okból már az 1990-es években kifogásokkal élt feletteseinél, amiért a wiltshire-i rendőrség nem kezdett átfogó vizsgálatba, amikor egy gyanúsított Heath nevét említette, az ügyészség pedig ejtette a vádakat a nő ellen. A kifogásait akkor azonban szőnyeg alá söpörték. A Guardiannak nyilatkozó egyik volt nyomozó szerint akkor sem kezdtek foglalkozni az üggyel, amikor 2001-ben újból előkerültek olyan vádak, hogy Heath-nek köze lehet gyermekek molesztálásához.

Az ügyben most legalább hét rendőri szerv indított nyomozást, ezek koordinálását pedig a wiltshire-i rendőrségre bízták. Ezt sokan értetlenül fogadták, mert a panaszbizottság közben azt is vizsgálja, vajon történtek-e visszaélések a helyi rendőrségnél az 1990-es években. Nemcsak az a kérdés, hogy eltussoltak-e bármit, hanem hogy ha tudomásukra jutott pedofilgyanú, akkor egyáltalán indítottak-e bármilyen nyomozást az ügyben.

Több feltételezett áldozat is jelentkezett

A wiltshire-i rendőrség szerint azonban múltbéli események nem érintik a mostani ügyet, és már ki is adtak több felhívást, amiben tanúk és esetleges áldozatok jelentkezését is várják. Közleményükben arra kérték az esetleges áldozatokat, hogy ne féljenek, ne csendben, magukban próbálják meg elfojtani a velük történteket, hanem tegyenek vallomást.

A BBC úgy tudja, hogy már többen is jelentkeztek a hatóságoknál. A nyomozók állítólag beszéltek egy most középkorú férfival, aki azt állítja, hogy gyerekként Heath többször is molesztálta. Egy másik feltételezett áldozat pedig azt állította, hogy többször is megerőszakolta egy csoport, és a nő állítólag száz százalékig biztosra mondta, hogy a volt miniszterelnök is köztük volt.

Egy másik feltételezett áldozat, egy névtelenséget kérő 65 éves férfi a Daily Mirrornak nyilatkozott. Szerinte a politikus 53 évvel ezelőtt, 1962-ben megerőszakolta. A férfi állítása szerint otthon is rendszeresen molesztálták, amikor pedig egyszer elszökött, pont Heath vette fel a kocsijával. A lakására vitte, ahol aztán erőszakoskodott vele. Azt mondta, évekkel később ismerte fel Heath-et egy fénykép alapján, de senki nem hitt neki.

A régóta a gyermekmolesztálások ellen küzdő Tom Watson munkáspárti parlamenti képviselő is felszólalt, azt állítva, hogy három évvel ezelőtt két molesztálási gyanú is a tudomására jutott a volt kormányfővel kapcsolatban, ezekről pedig értesítette is a rendőrséget, mégsem indult a mostanihoz hasonló eljárás.

Megszólalt a volt prostituált

A brit lapok megtalálták azt az egykori madámot is, aki még 25 évvel ezelőtt beindította a lavinát. A nyomozáshoz közel álló források megerősítették a Telegraph-nak, hogy a most 67 éves nő volt az a gyanúsított a történetben, aki ellen ejtették a vádakat az 1990-es években. A Myra Ling-Ling Forde nevű egykori prostituált azonban tagadja, hogy Heath lebuktatásával fenyegetőzött volna. Annyit ismert el, hogy véletlenül megemlíthette Heath nevét a kihallgatásakor, de szerinte soha nem állította, hogy fiatalkorúakat molesztált volna. Viszont azt elképzelhetőnek tartotta, hogy a rendőrség attól félt, hogy majd Heath lebuktatására futtatja ki a vallomását.

Akkori ügyészek és egy bíró is azt mondta, hogy csupán bizonyíték hiányában szüntették meg az eljárást, és emellett tart ki a nő egykori ügyvédje is. Más kérdés, hogy az ügyvéd korábban azt is állította, hogy Forde-nak semmi köze nem volt a volt miniszterelnökhöz.

Márpedig azt maga Forde is elismerte a The Sunnak, és a Channel 4 Newsnak adott interjúiban, hogy ismerte Heath-et, sőt, többször is ő szervezett neki fiatal, de felnőtt férfi partnereket. Azt mondta, hogy Heath otthonához közel volt kuplerája, a volt miniszterelnök pedig a Salisbury Journalben megjelent 1990-es hirdetésére reagálva hívta fel őt. „Abban az időben az ő pozíciójában lévő ember nem lehetett nyíltan meleg, ezért keresett meg" – állította a Telegraph szerint. Szerinte Heath soha nem beszélt gyerekekről, hanem a 21-30 év közötti, sötétebb bőrű fiatal férfiakat preferálta, alkalmanként 500 fontot fizetett, és legalább négyszer szervezett neki légyottokat londoni szállodákba.

A nő szerint Heath „John"-ként mutatkozott be, és végig titkolta valódi személyazonosságát. Miután Forde felismerte egy lapban, és ezt el is árulta neki, Heath megszakította a kapcsolatokat vele, és többet nem jelentkezett. Forde-ot később két alkalommal is elítélték, amiért kuplerájt működtetett Salisburyben egy lakóházban, akkor már nem ejtettek ellene semmilyen vádat. A volt prostituált abban is biztos, hogy nem fognak találni semmi kompromittálót a férfira nézve a most indult vizsgálatokban.

A barátai és munkatársai megvédték

Heath barátai és volt munkatársai értetlenül reagáltak a hírekre, szerintük úgy mocskolják be a volt kormányfő nevét, hogy ő már nem is tud védekezni. A Sir Edward Heath Jótékonysági Alapítvány kiadott egy közleményt, amiben üdvözölte a vizsgálatot, ami szerintük tisztázza majd a volt miniszterelnök nevét. Egyúttal biztosították a rendőrséget, hogy teljes mértékben együttműködnek majd.

Egyik volt tanácsadója, Lord Armstrong új vetületet adott az egész ügynek. Ő azt állítja, hogy 35 éven át ismerte Heath-et, de soha nem vette észre a legkisebb szexuális érdeklődést nála sem férfiak, sem nők, sem gyerekek felé. „Majdnem teljesen, ha nem teljesen aszexuális volt" – jelentette ki a Guardian szerint, lényegében egyetértve a volt kormányfő önéletrajzírójával, Philip Zieglerrel. Armstrong szerint Heath emellett annyira figyelt minden részletre, hogy egyszer lemondta a foglalását egy Földközi-tengeri hajóútra, miután megtudta, hogy a fedélzeten lesz egy olyan zongorista, akivel korábban hírbe hozták.

Vasárnap Heath egyik legjobb barátnője is azt állította, hogy a volt miniszterelnök életéből egyszerűen hiányzott a szex. Azt mondta, hogy egyszer rá is kérdezett erre Heath-nél, aki elismerte neki, hogy nem igazán érez szexuális vágyat senki iránt. Sara Morrison szerint Heath majdnem megnősült az 1950-es években, de aztán a nő, egy kenti orvos lánya megelégelte, hogy várjon rá, és végül máshoz ment hozzá.

Átfogó vizsgálat folyik Nagy-Britanniában

„Minden gyermekmolesztálási ügyet, legyen az mostani, vagy korábban történt, nagyon komolyan veszünk" – szögezte le közleményében a wiltshire-i rendőrség. Ennek ellenére vannak olyan rendőri vezetők, akik nem fektetnének túl sok energiát a vizsgálatba, mivel szerintük Heath már úgysem tud soha bíróság elé állni. Több rendőri forrás ezt viszont azzal cáfolta, hogy azt is meg kell állapítaniuk egy ilyen esetben, hogy a feltételezett erőszakolónak voltak-e esetleg társai, akik most is veszélyt jelenthetnek.

A North Yorkshire-i rendőrség kedden jelezte, hogy nem talált arra utaló nyomot, hogy Heath bűncselekmény elkövetésével lenne gyanúsítható az ő hatáskörükbe tartozó területen. Azonban azt is jelezték, hogy egy, az ország más pontjához köthető információt megosztottak a wiltshire-i rendőrséggel az ügyben. Erről többet egyik sem árult el, írja a BBC.

A BBC szerint azért is kiemelten kezelik Heath ügyét, mert már egy ideje folyik a nyomozás korábban esetleg feltáratlan gyermekmolesztálási ügyekben, amikben olyan hírességek is a rendőrség látókörébe kerültek, mint a már szintén halott Jimmy Savile volt műsorvezető. A médiaszemélyiség szexuális botrányaira 2011-ben bekövetkezett halála után egy évvel derült fény. Savile több száz szexuális bűncselekményt követhetett el, beteg gyerekeket is megerőszakolhatott, amelyek felett az őt foglalkoztató BBC vezetősége is szemet hunyhatott. Egyelőre még nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy Savile valamelyik pedofil hálózat tagja lett volna, bár ennek felderítése továbbra is zajlik.

Az Operation Midland fedőnevű akcióban olyan közéleti szereplőket vizsgálnak, akikkel szemben felmerült a gyanú, hogy esetleg zaklathattak kiskorúakat. Egyre több régi ügy kerül elő, májusban derült ki, hogy több mint 1400 gyanúsított van, és a Telegraph szerint több mint 260 politikus és híresség is lehet köztük. A vizsgálatban arra is választ keresnek, melyik állami intézmények mulasztásai miatt nem derült esetleg fény bűncselekményekre.

Rovatok