Index Vakbarát Hírportál

Két nő is elvégezte az egyik legkeményebb katonai kiképzést

2015. augusztus 18., kedd 21:12

Az amerikai hadviselés történetében először két nő is elvégezte a világ egyik legkeményebb és legelelitebb különleges katonai kiképzését, a hatvanegy napos Ranger-iskolát, írja a BBC.

A kiképzés idén áprilisban indult 380 férfi és 19 női résztvevővel, ám a társaság több mint fele már az első négy nap alatt lemorzsolódott. Az oklevelet így mindössze 94 férfi és a két, nevén nem nevezett női résztvevő veheti majd át pénteken. A statisztikák szerint az iskolát kezdő férfiak csupán 40 százaléka jut el a kiképzés végéig.

Olyan vádak is érték a programot, amely szerint a kiképzőtisztek elnézőbbek voltak a nőkkel, mint a férfiakkal, ám ezeket a híreszteléseket a hadsereg határozottan visszautasította. Szerintük a szerencsések csupán alapos felkészülésüknek és kitartásuknak köszönhetik, hogy a US Rangers tagjai lehetnek.

A Honvédelem.hu azt írja, a Ranger megnevezést már a 17. századtól használják, a Ranger-alakulatok pedig részt vettek a franciák elleni és az indián háborúkban, a függetlenségi háborúban és az amerikai polgárháborúban is. A mai fogalmak szerinti első Ranger-alakulat a második világháború alatt, 1942-ben állt össze a brit ejtőernyős-kommandó mintájára. A cél egy speciális, kis létszámú, ugyanakkor ütős egység létrehozása volt. A Ranger-alakulatokat a háború végén feloszlatták, ám nem sokkal később, a koreai háború idején újjászervezték, és azóta részt vettek minden olyan fegyveres konfliktusban, amelyben az Egyesült Államok is érintett volt.

Jelenleg az amerikai hadsereg mintegy 15 százalékát teszik ki női harcosok. Ezek egy része ott volt Irakban és Afganisztánban is. A Ranger-iskola két történelmet író női tagja egyelőre még nem vehet részt a harcokban, a Pentagon azonban már jelezte, hogy hamarosan elérkezik a női katonák egyenjogúságának ideje az amerikai hadviselésben.

Rovatok