Index Vakbarát Hírportál

Na kit vett most őrizetbe a romániai korrupcióellenes ügyészség?

2015. augusztus 18., kedd 13:40

Korrupció gyanújával vették őrizetbe a román rendőrség Prahova megyei korrupcióellenes részlegének főfelügyelőjét és két másik rendőri vezetőt - közölte kedden a korrupcióellenes ügyészség.

Ezért a mondatért Josef K. egész történetét odaadta volna Kafka az MTI-nek.

A hír szerint Constatin Ispast, a prahovai rendőrség korrupcióellenes részlegének (DGA) vezetőjét kenőpénz elfogadásával, befolyással való üzérkedéssel, hivatali titkok kiadásával, pénzmosással és hatalommal való visszaéléssel gyanúsítja az ügyészség. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) honlapján közölt információk szerint Ispas illegális tevékenységét a DGA egy másik vezetője, az időközben Prahova megyei rendőrfőnök-helyettessé kinevezett Adrian Radulescu, illetve a szervezett bűnözés elleni osztály egyik nyomozója, Emanuel Saghel is segítette.

A 2002 óta működő korrupcióellenes ügyészség és annak akciói az elmúlt években valószínűleg a legnépszerűbb témák Romániában. Nincs az az esti híradó, amiben ne adnának le egy jelenetet, ahogy egy politikust, ügyvédet, megyei vezetőt, orvost az éjszaka közepén maszkos emberek visznek el bilincsben. A DNA megítélése folyamatsoan változó atekintetben, hogy vajon kik állnak mögötte, és kinek az érdekeit szolgálják a letartóztatások. De népszerűsége töretlen, ami annak köszönhető, hogy a DNA olyan, magas rangú politikusok ellen is vizsgálatot indít (az előző elnök, Basescu testvére, vagy a jelenlegi miniszterelnök Victor Ponta), akik korábban érinthetetlennek tűntek.

Rengeteg értelmezése létezik a DNA-nek, egyik igen népszerű az, hogy azt leginkább amerikai nyomásra hozták létre, mivel szerették volna lecserélni a romániai elitet: olyanok maradjanak, vagy kerüljenek pozícióba, akikkel lehet tárgyalni, ügyeket intézni. Sokan azonban attól félnek, hogy a szervezet elkezd önálló életet élni, rossz értelemben lesz kontrollálhatatlan.

Az biztos, hogy miután az év első felében már több mint 600 vádlottat állítottak bíróság elé. A 42 megyei tanácselnökből 30-at elvitt a DNA, két éve a Hargita megyei elnököt vitték el egy napra, legutóbb pedig Kiss Sándort, a Bihar megyei alelnököt. De, a DNA vádat emelt Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester és Szőke Domokos csíkszeredai alpolgármester ellen is hivatali visszaélés miatt. Nem véletlen, hogy több megyei vezető is arról beszélt, hogy szinte megbénítja a működésüket a félelem, hogy bármit aláírnak, annak rossz vége lehet. Többek szerint sokszor sajátosan értelmezik a törvényeket a DNA-nál, illetve válogatnak, hogy kit támadnak meg valamivel, amivel mást nem.

A bevezetésben idézett eset arról szól, hogy a rendőrség megyei korrupcióellenes vezetője védelmi pénzt szedett több cégtől, cserébe nem küldött ellenőröket a nyakukra. A rendőrfönök-helyettes barátja pedig meghurcolták azokat a rendőröket, akik az ilyen dolgait próbálták leleplezni. Többször bűvádi eljárást is indítottak ezek ellen a rendőrök ellen. 

Rovatok