Index Vakbarát Hírportál

Három és fél hónapig próbált partnert találni, de mindenki visszautasította a török miniszterelnököt

2015. augusztus 18., kedd 13:30

Visszaadja megbízólevelét Ahmet Davatoglu török miniszterelnök, miután három és fél hónap alatt sem sikerült kormányt alakítania – ezt várja az egész török sajtó a politikus köztársasági elnökkel tartandó kedd esti találkozójától. A Hurryet Daily News emlékeztet arra, hogy Davatoglunak elvileg augusztus 23-ig lenne alkotmányos lehetősége arra, hogy az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) koalíciós partnert találjon, de koalícióalkotási törekvései hétfőn estek kútba, miután a Nemzeti Mozgalom Pártjának elnöke, Devlet Bahceli visszautasította az utolsó ajánlatot is.

Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök Davatoglu lépését követően maga dönthet arról, hogy a június 7-i választáson második helyet elért, de a mandátumoknak csak a 25 százalékával rendelkező balközép Köztársasági Néppárt (CHP) vezetőjének ad lehetőséget a parlamenti többség összekovácsolására, esetleg ideiglenes kormány alakítására szólítja fel a pártokat (ez utóbbiban az alkotmány értelmében mind a négy parlamenti párt részt venne).

Az ellenzék Erdoganra komoly nyomást gyakorol, hogy adjon nekik is egy esélyt a kormányalakításra. De amellet, hogy a szélsőbal, a balközép és a szélsőjobb párt a rezsim kritikáján kívül kevés dologban tud megegyezni, a török elnök sosem rejtette véka alá, hogy egypárti kormányzást akar. Ezért könnyen előfordulhat, hogy inkább új választást ír ki, és bízik abban, hogy a kurdok elleni megtorló háborúval sikerül feltornászni az AKP népszerűségét az abszolút győzelemhez.

Erdogan célja évek óta az, hogy elnöki rendszert hozzon létre, ennek érdekében ült át a miniszterelnöki székből az 1001 éjszakát idéző új palotájába. Azonban a júniusi választásokkal kikerült alóla az a többség, mely az elnöki pozíció megerősítéséhez kell, és mind a három ellenzéki párt leszögezte, hogy soha nem fog aszisztálni az elnöki jogosítványok megerősítéséhez. 

A baloldali, elkötelezetten kurdbarát Népek Demokratikus Pártja egy népszavazással akarja megtorpedózni Erdogan mestertervét, ezen a népszavazáson egyetlen kérdést tennének fel az 56 millió török választópolgárnak:

Akar-e elnöki rendszert Törökországban?

Rovatok