Index Vakbarát Hírportál

Erre az embercsempész-hálózatra még Lázár János is áldását adná

2015. augusztus 19., szerda 12:08

Fantasztikus riportot olvastunk a BBC-n egy  Abdullah nevű iraki üzletemberről, aki minden kapcsolatát és tőkéjét az Iszlám Állam rabszolgáinak kivásárlására áldozza. A férfi az elmúlt év során egy embercsempész-hálózatot épített ki Szírián keresztül, mely elsősorban a jezidik - ez egy kurd etnikumú, de zárt vallási közösségben élő nép - kiszabadítását segíti elő, és állítólag már 300 nőnek és gyereknek hozta el a szabadságot.

Abdullah egyetlen módszere a kivásárlás, 6 és 35 ezer dollár közti összegbe kerül egy-egy ember kivásárlása az IS-rabszolgaságból. Mi sem mutatja jobban az Iszlám Állam bűnszervezet jellegét, hogy a terroristák egy 30 napos csecsemőkkel is üzletelnek.  

A pénz nagy része persze az embercsempészeknél marad, de Abdullah szerinte ez sajnos így működik - mint ahogy az is, hogy az Iszlám Államtól csak pénzért lehet kikönyörögni a foglyokat:

Az IS számára a nők és lányok nem többek, mint árucikkek, ezért úgy kell megvásárolnunk őket, mintha valamilyen árút akarnánk exportálni. 

A művelet legnehezebb része az, hogy elkerüljék az átverést. Abdullahnak már 23 csempésze vesztette életét, amikor vásárlási szándékkal érkeztek Rakkába, de az iszlamisták gépfegyverrel várták őket. 

Az iraki kormány és az iraki kurd hatóságok közös irodát hoztak létre a jezidi menekültek koordinálására, de nagy nehézséget okoz, hogy egyszerűen nincs elég pénz a rengeteg rabszolga kiváltására. 

Rovatok