Index Vakbarát Hírportál

Oroszországban 15 évre ítéltek egy észt kémet

2015. augusztus 19., szerda 12:37

Egy orosz bíróság kémkedésben bűnösnek talált szerdán egy észt állampolgárt, akit

15 évi kényszermunkára és százezer rubel (nagyjából félmillió forint) pénzbírságra ítélt

Eston Kohver észt belbiztonsági tiszt tavaly szeptember 5-én került az orosz hatóságok őrizetébe. Az észt belbiztonsági szolgálat (KaPo) szerint a férfi egy határon átívelő bűnügyben, orosz hírszerzési ügynököket érintő csempészés kapcsán vizsgálódott, amikor észt területen, a Pszkov-Riga E77-es országúton lévő luhamaai határátkelő közelében fegyveresek elrabolták.

Az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) viszont egy teljenen más történetet mesélt el: a 33 éves férfit állításuk szerint az Észtországgal határos, északnyugat-oroszországi Pszkovi területen fogták el egy töltött pisztollyal, 5000 euróval, 50 ezer rubellel egy diktafont rejtő órával, és további "felderítéshez használható anyagokkal".

A bíróság persze az FSZB verziójának adott hitelt, és kémkedésben, fegyvercsempészetben, valamint a határátkelési szabályok megsértésében mondta bűnösnek Kohvert. Az észt férfi ellen folyó eljárás zárt ajtók mögött zajlott, az ítélet ismertetésekor a sajtó képviselői csupán a bírósági döntés kihirdetésénél lehettek jelen, az indoklásnál már nem.

Az ítéletből máris óriási diplomáciai botrány kerekedett: Észtország és az Európai Unió szerdán felszólította Oroszországot, hogy azonnal engedje szabadon a belbiztonsági tisztet; Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő közleményében az esetet a nemzetközi jog durva megsértésének nevezte.

Rovatok