Index Vakbarát Hírportál

Izrael szabadon engedi a 65 napja éhségsztrájkoló palesztint

2015. augusztus 19., szerda 17:01

Izrael felajánlotta, hogy szabadon engedi a 65 napja éhségsztrájkoló palesztin Mohamed Allant, akit tavaly november óta vádemelés és tárgyalás nélkül tartanak fogva, írja a BBC. Allant november 3-án engednék szabadon, amikor lejár az egyszer már meghosszabbított adminisztratív fogva tartása. Azt egyelőre nem tudni, hogy Allan elfogadja-e ez ajánlatot.

A 31 éves férfit jelenleg kórházban ápolják, súlyos állapotban van: pénteken leállt a tüdeje, rohamai voltak és elveszítette az eszméletét. Kedden újra magához tért és azt mondta, amennyiben 24 órán belül nem kap elfogadható ajánlatot Izraeltől, többet vizet sem magához. Allan feltételezések szerint az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet ügyvédje, de ezzel formálisan még nem vádolták, és eljárás sem indult ellene. 

Izrael korábbi ajánlatát, amely szerint szabadon engedték volna, ha négy évig számüzetésben él, Allan ügyvédjei azonnal visszautasították. Az izraeli igazságügyi rendszer lehetővé teszi, hogy eljárás és vádemelés nélkül határozatlan ideig fogva tartsanak embereket, félévente megújítva az őrizetbe vételi parancsot. Az izraeli törvények július óta egyébként az éhségsztrájkolók kényszeretetését is lehetővé teszik, de a helyi orvostársadalom ellenáll a kegyetlen törvény alkalmazásának.

Allan az Izrael elleni palesztin küzdelem szimbólumává vált, és félő, hogy halála esetén Ciszjordániában lázongás tör ki. Az indulatok az utóbbi hetekben egyébként is magasra hágtak, miután egy palesztin lakás elleni gyújtogatásos támadásban meghalt egy másfél éves kisgyerek és az édesapja.

Rovatok