Index Vakbarát Hírportál

Megvan, mit akar csinálni Obama akkor, amikor már nem lesz elnök

2015. augusztus 19., szerda 06:25

Barack Obama második elnöki ciklusát követő terveiről árult el részleteket a keddi Washington Post. Maga a nagy terv a leköszönő elnökök hagyományát követi: elnöki könyvtárat alapít Chicagóban. 

Na de erre a könyvtárra egymilliárd dollárt akar összekalapozni Washingtonból, Holywoodból és a Szílicium-völgyből, és digitális tartalmakkal akarja feltölteni. Egymilliárd dollár még az eddigi kampányai során elképesztő pénzeket megmozgató Obamának is óriási pénz, ezért a tanácsadói köréből kiszivárgott (valószínűleg inkább kiszivárogtatott) hír szerint

már 2012-es újraválasztása után rögtön megkezdte a gyűjtést.

A hírek szerint először a Lincoln című film fehér házi vetítésén jelen lévő Daniel Day-Lewisnak és Steven Spielbergnek pendítette meg grandiózus tervét.

Azért is siethetett, mivel ott lebegett a szeme előtt a legutóbbi demokrata elnök, Bill Clinton példája, akinek az eredetileg összegyűjtött pénzből csak az épületet sikerült felhúzatnia Little Rockban, azután további szponzorok után kellett néznie.

A cél állítólag legkevesebb 800 millió dollár összegyűjtése. A leendő könyvtár köré szerveződő alapítvány munkája egyebek között olyan, Obama elnöksége alatt legalább a retorika szintjén jelentős hangsúllyal szereplő kérdésekre fog összpontosítani, mint az

Az elnöknek lesz egy hivatala a chicagói könyvtárban, de feltehetően a Columbia Egyetem campusán is, ahol 1983-ban végzett. Az Obama család ugyanakkor vélhetően egy darabig Washingtonban marad majd, amíg az "első házaspár" kisebbik lánya, a jelenleg 14 éves Sasha be nem fejezi a középiskolát.  Rövid távon persze Obama egy óriási üdülésre vágyik, a Tumblr-nek adott tavalyi interjújában azt mondta: 

Nem terveztem 10 évre előre. Azt tudom, hogy mit teszek majd azután, hogy a következő elnök leteszi a hivatali esküt. A tengerparton leszek valahol, egy kókuszdióból iszogatva.

Rovatok