Index Vakbarát Hírportál

Vesztett a választásokon az asztrológusa miatt bukó minidiktátor

2015. augusztus 19., szerda 10:51

Békésen fejeződtek be a parlamenti választások Srí Lankán, melyek legfontosabb eredménye, hogy nem sikerült visszatérnie a hatalomba a délkelet-ázsiai szigetország erős emberének. Mahinda Radzsapaksza januárig volt államfője a teájáról, a 2009-ben úgy-ahogy lezárt, terrorizmussal vegyes polgárháborújáról és egyre inkább a turizmusáról híres egykori Ceylonnak, amikor elég bizarr körülmények között kellett távoznia.

 Bár az autoriter, saját rokoni-ismerősi körének kedvező Radzsapakszát évtizedekre elmozdíthatatlannak gondolták, az év elején mégis megfosztották hivatalától – és ezt csak magának és rossz tanácsadóinak köszönhette. Személyes „udvari” asztrológusa javasolta neki, hogy hozza előre az egyébként két év múlva esedékes elnökválasztást, mert a csillagok szerinte akkor különösen kedveztek az újabb győzelemnek. A jóslat nem jött be, januárban legyőzte őt párttársa, a korábbi egészségügyi miniszter – Radzsapaksza azonban nem akart belenyugodni a sorsába.

Győzelmes visszatérésére a mostani parlamenti választás látszott alkalmasnak. Az előzetes eredmények alapján azonban ez a terv megbukott: Radzsapaksza pártja csak 95 helyet szerzett, a győztes Ranil Vikremeszinge vezette egységes Nemzeti Párt (UNP) 106 mandátumával megkezdheti a koalíciós tárgyalásokat a tamil kisebbség egyik pártjával és egy baloldali csoportosulással.

A szingaléz buddhista többség körében népszerű, de mindent átható korrupcióval és a polgárháború idejéből még háborús bűnökkel is vádolt Radzsapakszának érdemes lesz fellapoznia az újabb horoszkópokat. Talán a szerelemben több szerencséje lesz.

Rovatok