Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a görög miniszterelnök

2015. augusztus 20., csütörtök 18:22 | aznap frissítve

Alekszisz Ciprasz, görög miniszterelnök csütörtök este egy tévés bejelentés kíséretében beadta a lemondását Pavlopulosz köztársasági elnöknek. A januárban megválasztott miniszterelnök a közelmúltban elvesztette népszerűségét saját pártján belül, és ezek után a parlamenti többséget is, mivel a keményvonalas Sziriza-képviselők szembe fordultak vele a legújabb görög mentőcsomag aláírása után. A Görögország számára finoman szólva is igen kemény feltételeket diktáló, 86 milliárd eurós csomagra a görög parlament egyébként nagy többséggel igent mondott, a dolog szépséghibája, hogy Ciprasz saját pártjának kétharmada nemmel szavazott. 

A görög miniszterek napokig tárgyaltak róla, hogy ebben a helyzetben mit tehetne a kormány. Ciprasz végül úgy döntött, az a legjobb, ha előrehozott választásokat tartanak ősszel, ezért csütörtök este benyújtotta lemondását a köztársasági elnöknek. A miniszterelnök ezzel szeretné stabilizálni meggyengült pozícióját. „A görög embereknek meg kell adni a lehetőséget, hogy újra véleményt nyilvánítsanak” - mondta lemondó nyilatkozatában.

A görög alkotmány speciális feltételeket szab arra az esetre, ha egy éven belül kétszer választanának: az elnöknek először a többi parlamenti párttal kell tárgyalnia, és megállapítania, hogy azok tudnának-e kormányt alakítani. Jelen esetben azonban erre nincs sok esély. 

A Szirizának kongresszusa is lesz ősszel, de a párton belül elterjedt az a vélemény, hogy az lenne a legjobb, ha ezt csak az előrehozott választások utánra ütemeznék be, hogy tisztán látszódjanak az erőviszonyok. Ciprasz szempontjából két jó opció is szóba jöhet az új választás időpontjára: az egyik az lehet, ha még szeptemberben, a megszorító intézkedések érzékelhető hatásai előtt megtartják. De úgy is taktikázhat, hogy ha beindulnak a reformok, és Görögország meg tud felelni az elvárásoknak, akkor esetleg a hitelezők enyhíthetnek a feltételeken - ez szintén jó pont lehet a lakosság felé, ha erre játszik, akkor érdemes októberig várnia. A legújabb hírek arról szólnak, hogy a kormány szeptember 20-ra szeretné kitűzni a választás időpontját, vagyis inkább az első forgatókönyvet szeretnék megvalósítani.

Egy júliusi felmérés szerint a Sziriza még mindig a leginkább támogatott párt, de koalíciós partner nélkül nem tudna kormányt alakítani a maga 33,6 százalékos várt eredményével. A Sziriza tagsága szerint ugyanakkor az országnak most jól jönne egy stabil, abszolút többségben lévő kormány, és reménykednek, hogy ha jól taktikáznak, akár egyedül is kormányozhatnak majd az előre hozott választások után.

Rovatok