Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli állapotot hirdetett Macedónia a menekültek miatt

2015. augusztus 20., csütörtök 16:03

Nem bírnak a rengeteg, Görögország felől érkező migránssal a macedónok, úgyhogy a kormány csütörtökön rendkívüli állapotot hirdetett és a hadsereg bevonásával próbálja majd lezárni a déli határszakaszát. Ezzel most 180 fokos fordulatot vett a macedón kormány politikája, eddig ugyanis szinte egyáltalán nem védték a határt és inkább hagyták, hogy  bevándorlók minél előbb eljussanak Szerbiába, hogy ne Macedóniában legyen velük a gond. 

Mostanra viszont ez a lasseiz faire helyzet kezelhetetlenné vált, mert már annyian próbálnak feljutni a vonatokra a macedón-görög határ melletti Gyevgyelijában, hogy az elmúlt napokban már feszült lett a helyzet a tömegben. Görögország felől pedig olyan sokan jönnek, hogy Szaloniki és Szkopje között már feltartóztatja a vonatokat a több ezer bevándorló.

A határ lezárásával viszont most vagy 3000 menekülő ragadt a görög és macedón határ közötti senki földjén, akiknek várhatóan itt kell majd átvészelni a közelgő viharokat, amiket az időjósok a térségben jeleznek. 

Macedóniában az elmúlt hónapban közel 39 000 bevándorlót regisztráltak, többségük Szíriából menekül. 

Rovatok