Index Vakbarát Hírportál

Szlovákia ne diszkriminálja a menekülteket!

2015. augusztus 20., csütörtök 20:00

Az Európa Tanács főtitkára csütörtökön elmarasztalta Szlovákiát az országba érkező menekültek diszkriminációja miatt - írja az MTI. Thornbjörn Jagland a Twitterére írta ki, hogy „a menekültek elutasítása vallásuk alapján nyilvánavaló diszkrimináció. Szlovákiának meg kellene változtatnia álláspontját!”

Jagland bejegyzésével Ivan Netík, a szlovák belügyminisztérium szóvivőjének korábbi kijelentésére reagál, miszerint:

A muszlim menekültek nem éreznék jól magukat Szlovákiában, mert országunkban nincsenek mecsetek.

Nem Netík az első, aki a menekültek szelektív befogadásáról beszél Pozsonyban, korábban Robert Fico miniszterelnök is úgy nyilatkozott, hogy Szlovákia szeretné előnyben részesíteni a keresztény migránsokat a muszlimokkal szemben, mivel utóbbiak biztonsági kockázatot jelentenek. 

Az Európa Tanácson kívül az Európai Bizottság szóvivője, és az ENSZ Menekültügyi Biztosának Hivatala (UNHCR) is felszólította már az európai országokat, hogy legyenek befogadóbb a menekültekkel, és ne vegyenek figyelembe vallási vagy etnikai szempontokat velük szemben. Ennek ellenére nem Szlovákia az egyetlen, ahol hasonló véleményen vannak vezető politikusok, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában és Csehországban is hallani hasonló véleményeket. 

Rovatok