Index Vakbarát Hírportál

Ez a két nő sokkal keményebb, mint gondolná

2015. augusztus 21., péntek 11:29

Egészen eddig nem fordult elő az amerikai hadsereg legendás felderítő alakulatánál az Army Rangers-nél, hogy az állományban nők is legyenek - egyrészt azért, mert nem tudták teljesíteni a rémesen kemény kiképzés feladatait, másrészt azért, mert meg volt tiltva nekik. Az egyik tényező mostantól már nem érvényes.

Kristen Griest százados és Shaye Haver hadnagy azonban hiába birkózott meg a fizikális és mentális nehézségekkel, és veszik fel őket hivatalosan is pénteken a felderítők közé (94 férfi társaságában), harctérre továbbra sem mehetnek, hiszen a felderítőkre vonatkozó szabályzatban a mai napig szerepel az a kitétel, hogy nők nem lehetnek a harcoló alakulatok tagjai.

A Pentagon jelezte, hogy az amerikai fegyveres erők elit alakulatainál (pl. Navy SEAL, Rangers, Delta Force) 2013 óta fennálló, nőkre vonatkozó és meglehetősen diszkriminatív tiltás feloldásában gondolkodnak. Griest a két hónapos kiképzés befejezése után azt nyilatkozta a sajtónak, hogy Haverrel közösen bebizonyították, hogy a nők képesek ugyanazt a terhelést elviselni, mint a férfiak, és reméli, hogy példájukat sokan követik majd. Grier azt is elmondta az újságíróknak, hogy az összesen 62 napig tartó kiképzés alatt voltan mélypontjai, de egyszer sem jutott el odáig, hogy feladja, bár a floridai mocsarakban töltött időszak alatt nagyon rosszul érezte magát.

A kiképzésre jelentkezők mintegy harmada nem tudja elsőre megcsinálni a három részre (erdő, mocsár, hegyvidék) osztott feladatsorokat, melyek között szerepel egy állóképesség-felmérő gyakorlatsor is, ez 49 fekvőtámaszból, 59 felülésből, egy negyven perc alatt abszolválandó, nyolc kilométeres terepfutás, egy háromórás, húsz kilométeres erőltetett menet és egy ejtőernyős ugrás is szerepel. Griest és Haver 19 nő és 381 férfi társaságában kezdte meg a kiképzést áprilisban. A mai diplomaosztón csak 98-an állnak majd a Fort Benning-i alakulótéren.

Rovatok