Index Vakbarát Hírportál

Halott az Iszlám Állam második embere?

2015. augusztus 21., péntek 22:00

Egyre valószínűbb, hogy az Iszlám Állam második emberének tartott Mutazz Hádzsival végzett egy augusztus 18-i légitámadás az iraki Moszul közelében – erősítették meg amerikai tisztségviselők a CNN-nek. Az amerikai hírszerzés szerint az áldozat azonosítása és az információ megerősítése az utolsó szakaszában tart, és egyre biztosabbnak tűnik, hogy a terrorszervezet vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi jobbkeze halt meg a támadásban.

Az amerikaiak úgy tudják, hogy Mutazz az Iszlám Állam pénzügyeinek egyik fő felelőse volt, valamint ő felelt a fegyverek és harci járművek szállításáért Irak és Szíria között. A sikeres akció fölötti örömöt némileg beárnyékolja, hogy Mutazz már egyszer túlélte a halált. A média, többek között a mostani eseményekről is beszámoló CNN

már tavaly év végén Mutazz halálhírét keltette,

és a vezető lapok, hírportálok és hírtévék akkor is vezető amerikai tisztségviselőkre hivatkoztak. Az egyik magas szintű tisztviselő ezt azzal ütötte el, hogy akkor tévesen végezték el az azonosítást. Az eheti dróntámadásról az amerikai kormány sokáig nem nyilatkozott, tekintettel az információ érzékenységére.

Egy tisztviselő azt mondta a CNN-nek, hogy a légitámadást hasznosítható hírszerzési adatokra (actionable intelligence) alapozva indították meg – vagyis kaptak egy fülest, ami alapján a Pentagon tudhatta, hogy Mutazz mikor hol lesz. Ha ez így van, valószínű, hogy az Egyesült Államok képes megtalálni és megölni az Iszlám Állam magas rangú tisztjeit. Ezt alátámasztja, hogy az elmúlt hónapokban a terrorszervezet több vezetőjét is célzott támadással ölték meg.

Rovatok