Index Vakbarát Hírportál

Összefognak a brit és francia hatóságok Calais-nál

2015. augusztus 21., péntek 10:23

Aláírta a szerződést egymással Nagy-Britannia és Franciaország arról, hogy szigorítják az ellenőrzéseket Calais-ban a Csalagútnál, ezzel akadályozva meg az embercsempészeket és az illegális határátkelést, írja a The Local. Ennek értelmében brit csapatok is segítik a franciák munkáját, plusz egységeket vezényelnek Calais-ba, szigorúbban ellenőrzik az áruszállítókat, több embert állítanak a Csalagút bejáratához, megerősítik a kerítést és infrakamerákat szerelnek fel, illetve felépítenek egy megelőzési központot is a helyszínen. Korábban naponta kétezer próbálkozás volt Calais-nál az illegális határátkelésre, de a szigorítások miatt ez a szám visszaszorult.

A megállapodásban az is szerepel, hogy Nagy-Britannia két év alatt 10 millió euróval segíti a menedékkérelmet elbírálásának felgyorsítását és humanitárius segélyt nyújt a francia kikötővárosnak, ahol közel 3000 migráns tartozkodik, nagy részük a Közel-Keletről, Afrikából vagy Ázsiából érkezett. Eddig legalább kilencen haltak meg, miközben próbáltak átszökni a Csalagúton.

A megállapodást aláíró Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter Angela Merkel német kancellárhoz utazott, aki korábban már figyelmeztetett, hogy a menekültkérdés sokkal súlyosabb, mint a görög államcsőd. Csak Németországban már 800 ezren kértek menedékjogot, de a görög partoknál is egyre több a menekült, az előző héten 21 ezer menekült érkezett a déli ország szigetjeire.

Rovatok