Index Vakbarát Hírportál

Villám csapott egy álló utasszállítóba

2015. augusztus 21., péntek 21:04 | aznap frissítve

Villám csapott egy utasszállító repülőgépbe a Hartsfield–Jackson Atlanta Nemzetközi Repülőtéren. A gép a futópályán várakozott a felszállásra, amikor becsapott a villám; a jelenséget egy másik gépen ülő utas filmezte le.

A felvételen jól látható, hogy az esőáztatta, zsúfolt reptéren az utasszállítók sorban várakoznak a felszállásra. A világ egyik legforgalmasabb személyszállító repterén az ilyesmi megszokott jelenség, de az, hogy egy álló repülőgépbe belecsapjon a villám, még itt sem mindennapos.

A videót készítő Jack Perkins augusztus 18-án vette filmre a jelenetet, és szerdán töltötte fel a Youtube-ra; a villámcsapás az alig félperces kisfilm 18. másodpercénél látható.

Villám csapott a gépbe

A Delta légitársaság szóvivője szerint a villám a 67-es számú járatba csapódott bele; a Boeing 737–900R típusú repülőgép Las Vegasba tartott. A jelentések szerint a 111 utas és a hatfős személyzet sérülés nélkül megúszta a balesetet. A gép kétórás késéssel indult útnak, de alig 20 percet késett az eredetileg tervezetthez képest.

A légitársaság szóvivője, Morgan Durrant elmondta, hogy a repülőgépeket villámbiztosra tervezik: a gép szerkezeti felépítése és az ipari minőségű szigetelések miatt a repülőgépek úgy reagálnak a villámcsapásra, mint egy kiváló vezetőképességű villámhárító: a felgyülemlett elektromosságot a futóműveken át azonnal a földbe vezette.

Rovatok