Index Vakbarát Hírportál

Terrortámadás a vonaton: az utasokon múlt

2015. augusztus 22., szombat 09:43 | nyolc éve frissítve

Több utas, köztük szabadságon lévő amerikai katonák bátorságán és gyors reagálásán múlhatott, hogy nem történt halálos tragédia péntek este az Amszterdamból Párizsba tartó vonaton, ahol egy támadó lövöldözni kezdett, és három embert meg is sebesített, miközben leteperték, és megkötözték.

Péntek délután háromnegyed hatkor próbált tüzet nyitni egy AK-47-essel felfegyverkezett támadó, amikor a vonat az észak-franciaországi Arrasnál járt.

A vonaton utazott civil ruhában két amerikai katona is, egyikük a CNN szerint a légierőnél, a másikuk az oregoni nemzeti gárdánál szolgál. A két katonával volt egy gyerekkori barátjuk is, aki szintén segített a támadó ártalmatlanításában. Meghallották, ahogy a támadó az egyik vécében megtölti a fegyvereit, ezért megvárták, és azonnal eléálltak, amikor kilépett.

„Kapjuk el" – szólt oda társainak az Alek Skarlatos nevű katona, és harmadik barátjukkal együtt rávetették magukat. A civil Anthony Sadler a CNN-nek elmondta, hogy a szintén katona Spencer Stone elkapta a támadót a nyakánál fogva, de a szabadulni próbáló férfi többször is megvágta közben a késével.

„Én elvettem a pisztolyt, és messzire dobtam. Utána megragadtam a lábánál az AK-47-est, és azzal ütöttem a fejét" – mondta Skarlatos a Sky Newsnak. Mindenki ütni kezdte a támadót, Spencer pedig végül addig szorította hátulról a nyakát, amíg elájult.

Stone a fején és a nyakán is megsérült, de így is segített egy másik sérültnek, aki erősen vérzett a nyakán, és könnyen lehet, hogy ezzel az életét mentette meg. Közben a többiek a támadó lefegyverzésébe a végén bekapcsolódott Chris Norman nevű, Franciaországban élő brit férfi segítségével megkötözték a támadót, és mobiltelefonos felvételen is látható, ahogy a véres arcú férfi arccal lefelé a földön fekszik. Az AK-47-es mellett mellett egy kést, egy pisztolyt és rengeteg lőszert találtak nála, ezért a hatóságok szerint mészárlást rendezhetett volna a vonatban, ha az utasok nem kapják el. 

Leteperték a terroristát

A támadó a 25 éves marokkói Ayoub El KhazzaniA férfi már megadott egy hihetőnek tűnő személyazonosságot a hatóságoknak, de alaposan ellenőrizték az adatokat, mert egy forrás szerint eredetileg egy másik személyazonosságot adott meg, ami nem volt ismert a hatóságok előtt. A férfit digitális ujjlenyomata alapján azonosították. 

Elfogták a támadót

A férft a spanyol titkosszolgálat információi szerint radikális iszlamista csoportokkal áll kapcsolatban. El Khazzani hét évet élt Spanyolországban. Először Madridban, majd 2014-ig Algecirasban lakott. Más információk szerint Belgiumban is megfordult. A Le Voix du Nord francia lap szerint májusban látták egy Németországból Törökországba tartó gépen, és azt gyanítják, hogy Szíriában is járt. A lap szerint ahhoz a csoporthoz is köze lehet, amit januárban számoltak fel Belgiumban. A spanyol titkposszolgálat szerint a férfi Szíriában részt vehetett az Iszlám Állam akcióiban.

A dulakodásban megsérült Spencer Stone, és egy brit férfi, akinek segített, egyaránt súlyos sérülésekkel került kórházba, de szombat reggelre már egyikük sem volt életveszélyes állapotban. A harmadik sérült Jean-Hugues Anglade francia színész, de ő csak könnyebben sérült meg, amikor betörte a vészcsengő üvegét.

A támadó megkötözésében közreműködő három amerikai és a brit férfi bátorságáért kitüntetést kapott egy arrasi étteremben, írja a Reuters. A Business Insider videóján nyilatkoznak is.

„Az utasok különösen bátran viselkedtek nagyon nehéz helyzetben" – mondta Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter is, aki szerint nélkülük sokkal szörnyűbb tragédia történhetett volna. Barack Obama amerikai elnök is méltatta az utasok bátorságát. Charles Michel belga miniszterelnök terrortámadásnak minősítette a történteket.

A nagy sebességű Thalys vonat 3 óra 16 perc alatt teszi meg az Amszterdam-Párizs távolságot, 554 utas volt rajta a támadás idején.

Rovatok