Index Vakbarát Hírportál

Neonácik tomboltak egy német menekülttábornál

2015. augusztus 22., szombat 21:11 | nyolc éve frissítve

Legalább 30 rendőr megsérült Németországban, amikor neonácik tüntettek egy menekülttábor megnyitása ellen Heidenauban. A szászországi városban egy évek óta üresen álló barkácsáruházban akarnak 600 menekültet elhelyezni.

Pénteken legalább ezer neonáci vonult fel a városban a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) felhívására. Elmentek a település polgármesterének háza elé, akit hazaárulónak neveztek a skandáló és sok esetben részeg tüntetők. Utána a csarnokhoz vonultak, ahol még akkor nem voltak ott a menekültek. A tüntetők itt üvegekkel, kövekkel kezdték el dobálni a rendőröket.  Ekkora tömegre láthatóan nem voltak felkészülve a kivezényelt rendőri erők. A rendőrség könnygázt vetett be. 31 rendőr megsérült, közülük egy járőr súlyosan.

A menekülteket szállító első buszok szombaton érkeztek a városba rendőri biztosítás mellett. Ezek először nem tudtak eljutni a befogadóállomásnak kijelölt csarnokhoz, mert a tüntetők az egyik utat eltorlaszolták. A csarnoknál ugyanakkor több tucat, a menekültek befogadását támogató civil gyülekezett. A civil csoportok neonáci-ellenes demonstrációt szerveznek a városban.  

Szombat éjjel ismét zavargások törtek ki. A neonácik sörösüvegekkel, petárdákkal dobálták meg a rendőröket. A rendőrség szóvivője szerint a szélsőjobbosok "nyilvánvalóan megszervezett és igen súlyos támadást" indítottak.  

A német igazságügyi miniszter és a belügyminiszter elítélte az erőszakot. Németországban a "zéró tolerancia" elve érvényesül az idegenellenességgel és a rasszizmussal szemben - szögezte le Heiko Maas. 

Soha nem szabad megengednünk, hogy országunkban fenyegessenek vagy megtámadjanak embereket.

Thomas de Maiziere belügyminiszter a ZDF-nek azt mondta: "minden menedékkérőt vagy menekültet megillet a megfelelő elhelyezés és a méltányos eljárás joga, függetlenül attól, hogy később maradhatnak-e nálunk, és aki ebben akadályozza a hatóságokat, az kiírja magát a demokraták közmegegyezéséből".

A belügyminiszter a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban megjelent interjúban azt is elmondta, hogy Németországban "óriási segítőkészséggel" fogadják a menedékkérőket, de a velük szembeni gyűlölet és erőszak is erősödik. Ez "nem méltó országunkhoz", és a hatóságok "a jogállam teljes szigorával" lépnek fel az ilyen cselekmények, jelenségek ellen - hangsúlyozta Thomas de Maiziere. Mint mondta: 

a gyűlölködőknek nem ártana akár csak egy pillanatra is beleképzelniük magukat a menekültek helyzetébe.

Szászországban az idén július végéig 14 500 menedékkérőt helyeztek el, ami csaknem háromszoros növekedés az egy évvel korábbi 4900-hoz képest. Csak júliusban 4000 menedékkérő érkezett a tartományba, és az utóbbi időszakban naponta két-háromszázan érkeznek.

A szövetségi kormány előrejelzése szerint a 16 tartományt együttvéve az idén elérheti a 800 ezret a menedékkérők száma, a tavalyi 202 ezer után.

Rovatok