Index Vakbarát Hírportál

Szükségállapot van Venezuelában

2015. augusztus 22., szombat 09:48

Szükségállapotot rendelt el hatvan napra Nicolás Maduro venezuelai elnök a kolumbiai határ menti körzetben a csempészet elleni fellépés jegyében, szavai szerint a jogrend visszaállításának céljából. A döntést azután hozta, hogy a héten megsebesült három katona és egy civil egy fegyveres támadásban Táchira államban - írta az MTI az El Colombiano kolumbiai portálra hivatkozva.

A kormány közlése szerint a támadást megelőzően a hatóságok őrizetbe vettek egy csempészbandát. Maduro azt mondta, szükségesnek látja, hogy hétfőre vagy keddre előrehozzák a venezuelai külügyminiszter és kolumbiai kollégája közti találkozót, amelyet eredetileg szeptemberre terveztek. Emellett utalt arra is, hogy találkozna Juan Manuel Santos kolumbiai elnökkel is, hogy elnöki szinten vitassák meg a helyzetet.

A csempészet súlyos probléma a venezuelai hatalom számára. A csempészek olyan árucikkeket próbálnak Kolumbiába juttatni, amelyeknek az ára ott jóval magasabb a környező országokéhoz képest, így megéri az árut átvinni és ott eladni. Nicolás Maduro tavaly októberben írta alá azt az elnöki rendeletet, amelynek értelmében a hatalom a csempészetet tekinti a legnagyobb problémának a kábítószer-kereskedelem után. A rendelet szerint csempészésért akár tizennégy évig terjedő börtönbüntetés és vagyonelkobzás is kiszabható.

Rovatok