Index Vakbarát Hírportál

Politikai foglyokat engedtek szabadon Fehéroroszországban

2015. augusztus 23., vasárnap 00:38

Hat politikai fogoly szabadulhatott szombaton Fehéroroszországban az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök amnesztiarendelete értelmében. Köztük van Mikalaj Sztatkevics volt ellenzéki elnökjelölt is. Lukasenka elnöki hivatala szerint az államfő emberiességi megfontolásokból döntött a közkegyelem meghirdetése mellett, írja az MTI.

Európa utolsó diktatúrájában a 2010 decemberében tartott elnökválasztások után drámain romlott a szabadságjogok helyzete. A Lukasenka újraválasztása ellen tartott demonstrációkon a tömeget oszlató rendőrök több száz ellenzéki aktivistát fogtak le.

A fehérorosz hatóságok az elnökválasztáson induló tíz jelölt közül hetet őrizetbe vettek. Sztatkevicset tömeges rendzavarás szervezésének vádjával később hatéves börtönbüntetésre ítélték.

A békés tüntetések véres elfojtását és az ellenzéki jelöltek elleni megtorló intézkedéseket elítélte az Egyesült Államok és az Európai Unió, amelyek szankciókkal sújtották Aljakszandr Lukansenka rendszerét. Elemzők szerint a fehérorosz elnök most gesztust akart gyakorolni, amivel javulhatnak a kapcsolatok Minszk és a Nyugat között. Minszknek a gazdaság összeomlása miatt óriási szüksége van most nyugati hitelekre.

A volt szovjet tagköztársaságban októberben elnökválasztást tartanak, amelyen Mikalaj Sztatkevics is indulni szeretett volna, a választási bizottság azonban elutasította a jelöltségét. Aljakszandr Lukasenka 1994 óta irányítja a 10 milliós lélekszámú volt szovjet köztársaságot.

Rovatok