Index Vakbarát Hírportál

Sima rablás lett volna a francia vasúti lövöldözés?

2015. augusztus 23., vasárnap 19:03

Az Amszterdam-Párizs vasútvonalon pénteken este történt lövöldözést elkövető Ajub El Kazzani ügyvédje szerint ügyfele pusztán ki akarta rabolni az utasokat, és semmi köze nincs semmiféle terrorszervezethez.

Sophie David, a 24 éves marokkói állampolgár kirendelt védője az egyik francia tévének nyilatkozott vasárnap, és kijelentette, hogy ügyfele hüledezve áll az ellene felhozott terrorista vádakkal szemben.

Ügyfelem egyszerűen ki akarta rabolni az utasokat, mert nem volt pénze sem ételre, sem arra, hogy lakjon valahol

- jelentette ki az ügyvédnő. Azt is hozzátette, hogy a férfi állítása szerint a Kalasnyikov "besült", és egy lövést sem adott le, csak hadonászott a fegyverrel. Ezt egyébként a férfi legyűrő három amerikai tengerészgyalogos is megerősítette. El Kazzani azt állította, hogy a fegyvereket nem vette, hanem egy brüsszeli parkban találta egy aktatáskában, ami elég furán hangzik, hiszen nem túl életszerű, hogy valaki csak úgy találjon egy Kalasnyikov gépkarabélyt, egy automata pisztolyt és kilenc teli tárat.

El Kazzani a francia rendőrség szerint Brüsszeben szállt fel a vonatra pénteken este. A jelenleg hajléktalan férfi korábban járt Spanyolországban, Ausztriában és Németországban is, de ügyvédje tagadta, hogy megfordult volna Szíriában vagy Törökországban. A francia hatóságok szerint viszont bizonyítható, hogy mindkét országban megfordult, a belügyminiszter pedig egy nyilatkozatában azt mondta, hogy El Kazzanit iszlám terroristaszervezetekhez fűződő kapcsolatáról is ismerik.

David ezeket a vádakat is tagadta. Ügyfele Brüsszelben csövezik, mondta, és mivel hajléktalan, egy parkban húzta meg magát társaival, akik ezt igazolni is tudják. A fegyvereket és egy mobiltelefont a vasútállomás melletti parkban, egy bokor alá rejtett aktatáskában találta. Pár napig nem tett semmit, de amikor a többi hajléktalan arról beszélt, hogy az Amszterdam-Párizs vonalon sok tehetős ember utazik, úgy döntött, felszáll a vonatra, és kirabolja őket.

Ennek ellentmond az, hogy több európai országban is radikális iszamistaként ismerték. 2007 és 2014 között Spanyolországban élt, ahol többször letartóztatták kábítószerterjesztés gyanújával. A nemzetbiztonsági ügynökségek 2012-ben figyeltek fel rá, ekkor került kapcsolatba radikális iszamistákkal. 2014 februárjában a spanyolok jelezték a franciáknak, hogy El Kazzin vélhetően hozzájuk teszi majd át székhelyét, akkor nyitottak aktát neki.

Közben a német hatóságok is megszólaltak az ügyben. A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott nyilatkozatában a belbiztonsági erők szóvivője jelezte, hogy El Kazzinról azt feltételezték, hogy az Iszlám Állam kötelékébe akar beszállni, amikor május 10-én jegyet vett a Berlin-Isztambul járatra.

El Kazzint jelenleg a francia terrorelhárítók tartják őrizetben.

Rovatok