Index Vakbarát Hírportál

Újabb tájfun csapott le a Fülöp-szigetekre

2015. augusztus 23., vasárnap 19:57

Végigsöpört a Goni nevű tájfun a Fülöp-szigeteken vasárnap, legalább 15 ember meghalt, sokan pedig eltűntek, írja az AP hírügynökség. Az óriási vihar lecsapott egy aranybánya melletti falura is, ahol egy százfős mentőcsapat a földcsuszamlás miatt próbál bányászokat menteni.

A 140-170 kilométeres széllökésekkel pusztító tájfun 24 órán belül elérheti Japán déli részét kormányzati előrejelzések szerint. A tájfun három napig olyan heves esőzést okozott, hogy több hegyvidéki faluban komoly gondot okoztak a földcsuszamlások.

A tájfun által leginkább érintett hegyvidéki tartományban 12 embert ölt meg a földcsuszamlás, köztük bányászokat, akikre alvás közben csapott le a sártenger. Legalább 100 ember kezdte kiásni a földcsuszamlás alól az esetleg életben maradt bányászokat. Az esély egyre kevesebb, hogy túlélőket találjanak.

Legalább ezer házat tett tönkre a tájfun és eddig 32 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, hogy biztonságosabb helyre menjen. Több repülő és hajójáratot is töröltek.

Ez a tájfun a kilencedik abból a húszból, amely ebben az évben lecsapott vagy várhatóan lecsap a Fülöp-szigetekre. Az egyik legdurvább tájfun 2013-ban sújtotta az országot, akkor 7300 ember halt meg vagy tűnt el.

Rovatok