Index Vakbarát Hírportál

Már tíz halálos áldozatuk van idén a spanyol bikafuttatásoknak

2015. augusztus 24., hétfő 09:07

A hétvégén újabb áldozatot szedtek a bikafuttatások Spanyolországban, ezzel a hasonló halálesetek száma idén elérte a korábbi, 2009-es rekordot:

eddig 10 embert döfködtek halálra a bikák 2015-ben.

Az utolsó szerencsétlenül járt néző Borriol városának bikafuttatásán vett részt, amikor az egyik állat megtámadta. Kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni, mondta a helyi rendőrség szóvivője. 

Csak az előző hétvégén négyen haltak meg különböző spanyol városokban tartott futtatásokon, az egyik áldozatról sokkoló felvétel is készült, amelyen látszik, hogy a földön, a védőkerítéstől néhány méterre fekvő férfit többször is felökleli egy megvadult bika.

A bikafuttatások a bikaviadalokhoz hasonlóan a spanyol nemzeti hagyomány részét képezik, de a megítélésük pontosan az ilyen esetek miatt ellentmondásos. A májusban tartott önkormányzati választások után azokban a városokban, ahol a baloldal került hatalomra, már felmerült, hogy megvonják a központi támogatást a bikafuttatásoktól. Másutt csak a biztonsági előírások további szigorítására törekszenek. 

Idén összesen 16 ezer városi fesztiválon tartanak bikafuttatást, ami kétezerrel több, mint tavaly. Az El Mundo, spanyol lap szerint a helyhatósági választások éveiben mindig több az ilyen esemény, mint általában, mert a politikusok ezzel próbálnak népszerűségre szert tenni. A legtöbb bikafuttatás az augusztusi-szeptemberi időszakra esik, a városok többsége ugyanis ilyenkor tart ünnepséget a védőszentjének tiszteletére. 

Sok városban úgy gondolják, hogy ezek az ünnepségek (amelyeknek hagyományosan a bikafuttatások is a részei) adják a város identitását. Ezért a halálesetek ellenére nem szeretnék megszüntetni őket, inkább fokozzák a biztonsági készültséget. Perales de Tajuna városában például az előírt kettő helyett négy mentőautóval készülnek az idei eseményre. Mások szerint ennek semmi értelme: 

A Guardiannak nyilatkozó Jorge Rosco, aki 25-30 futtatáson vesz részt egy évben, azt mondja, hogy lehetetlen a mostaninál is több biztonsági intézkedést hozni.

Az embereknek inkább meg kellene érteniük, hogy ez nem egy játék, ezek veszélyes állatok, amelyek megölhetnek. Sokan nem tisztelik a bikákat, provokálják, fényképezik őket. 

Az idei rekordmennyiségű haláleset közül két esetben is a fényképezés lehetett a probléma: egy spanyol és egy francia férfit is aközben ökleltek fel az állatok, hogy az okostelefonjukkal próbálták lefilmezni a jelenetet. 

Az előírások szigorítása mellett a másik út a bikás események bojkottja lehet. A Villafranca de los Caballeros nevű város azzal került az újságok címlapjára a nyáron, hogy frissen megválasztott szocialista polgármestere bejelentette: az eredetileg bikaviadalok támogatására szánt 18 ezer eurós összeget inkább könyvekre és tanszerekre költené. Rajtuk kívül legalább egy tucat másik városban felmerült, hogy nem kellene többé közpénzt fordítani a hagyományos bikás eseményekre. Többek között Madrid új polgármestere, Manuela Carmena is így gondolja, de akadnak olyan városok is, ahol helyi népszavazást szeretnének tartani a kérdésről. 

Rovatok