Index Vakbarát Hírportál

Védeni akarták, de tévedésből agyonlőtték egy veszélyeztetett madár több példányát

2015. augusztus 24., hétfő 19:58

Új-zéldandi vadászok tévedésből lelőtték a súlyosan veszélyeztetett takahe nevű madárfaj négy példányát, a teljes populáció öt százalékát, miközben a feladatuk éppen az lett volna, hogy a takahékat veszélyeztető másik madárból irtsanak ki egy párat, írja a Guardian.

A vadászokat az új-zélandi vadállomány megőrzéséért felelős minisztérium bérelte fel a takahéhoz hasonló, de nagyon elterjedt pukekók ritkítására egy elhagyatott szigeten, ahol az évtizedekkel ezelőtt még kihaltnak hitt takahékat tenyésztették.

Az új-zéldani vadászegyelet elnöke a minisztériumtól és az egész országtól is bocsánatot kért, és azt mondta, megdöbbentette a vadászok hibája. A hatóságok azért kérték fel a vadászokat a pukeko - avagy a kék fú -  ritkítására, mert a röpképtelen takahénál kisebb és jóval szaporább, nem védett vízi szárnyas kárt tesz a súlyosan veszélyeztetett faj fészkeiben és tojásaiban. A motutapui rezervátumban ezer kék fú is élhet. A takahe hasonló színű, de kétszer akkora mint pukekó - avagy a kék fú - és ez utóbbival ellentétben nem tud repülni. A vadászoknak egyébként azt is megmondták, hogy csak a madarak szárnyait lőjék.

A takahé új-zélandi őshonos faj, de 1948-ig azt hitték, hogy kihalt. Az új-zélandi kormány a takahék újrafelfedezése után milliókat költött arra, hogy ismét legyen életképes takehe populáció a szigetországban. Ma körülbelül 300 takahe él Új-Zélandon, de közülük csak 70-80 él vadon. A populáció öt százalékos csökkenése a vadászok tévedése miatt olyan, mintha 160 tigrist vagy 93 pandát öltek volna meg véletlenül.

.

Rovatok