Index Vakbarát Hírportál

Venezuelában dúl a kolumbiai ellenes kampány

2015. augusztus 24., hétfő 17:56

A csempészet elleni fellépés jegyében mintegy nyolcszáz, Venezuelában illegálisan tartózkodó kolumbiai állampolgárt adtak át a kolumbiai hatóságoknak venezuelai kollégáik az utóbbi napokban - közölte José Gregorio Vielma Mora, a kolumbiai határ menti Táchira állam kormányzója hétfőn.

Azt MTI arról számolt be, hogy Nicolás Maduro venezuelai elnök a múlt hét végén hatvannapos szükségállapotot rendelt el több, a kolumbiai határhoz közeli városban, miután Táchira államban két motorkerékpáros lőfegyverrel rátámadt katonákra, akik súlyos sebesüléseket szenvedtek.

Maduro szerint a támadók egy kolumbiai félkatonai csoportosulás tagjai voltak.

A szükségállapot értelmében a helyieket ideiglenesen megfosztják a tüntetés, a fegyverviselés és szabad mozgás alkotmányos jogától. A hatóságok emellett törvényesen hallgathatnak le bárkit.

A támadás csak erősítette az elnök támogatóinak a kolumbiaiakkal szembeni ellenséges érzelmeit: őket egyre gyakrabban teszik felelőssé a Venezuelában uralkodó gazdasági problémákért és a féktelen bűnözésért. Egyes becslések szerint a 28 millió lakosú dél-amerikai országban mintegy 5 millió kolumbiai él.

A szükségállapot keretében a venezuelai elnök további ezerötszáz katonát irányított a határ menti területekhez, hogy részt vegyenek az élelmiszer-csempészek utáni kutatásban.

A Maduro kormányának bírálói szerint a katonai mozgósítást arra használja fel az elnök, hogy elvonja a figyelmet a gazdasági problémákról. Juan Manuel Santos kolumbiai elnök közölte, venezuelai kollégájának drámai lépése árthat a határ két oldalán élő közösségeknek, és feszültséget szül.

A két ország külügyminiszterei szerdán találkoznak, hogy megvitassák a jelenlegi válságot.

Rovatok