Index Vakbarát Hírportál

Bombariadó miatt kiürítették a kisebbik német kormánypárt székházát

2015. augusztus 25., kedd 17:00 | aznap frissítve

Bombariadó miatt kiürítették kedd délután az Angela Merkel vezette konzervatívokkal kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) berlini székházát – írja a thelocal.de hírportál. A párt főtitkára, Yasmin Fahimi a bombariadó kapcsán utalt arra, hogy az összefüggésben állhat az SPD menekültkérdésben hangoztatott álláspontjával, és azzal, hogy a szociáldemokrata alkancellár, Sigmar Gabriel hétfőn a szászországi Heidenau menekülttáborában járt, ahol a hétvégén menekültellenes zavargások voltak.

A szociáldemokraták tájékoztatása szerint a székházukhoz, a Willy Brandt Házhoz délután 3 óra körül telefonon érkezett a bombafenyegetés. A párt a főtitkár közlése szerint „teljes komolysággal” kezelte a bejelentést, és a dolgozók védelme érdekében kiüríttette az épületet.

Yasmin Fahimi azt mondta, hogy az alkancellár heidenaui látogatása óta „a Willy Brandt Házat rasszista fenyegetések sora éri", és hogy a mostani fenyegetés is egy „tisztán politikai cselekedet” volt. Az SPD azonban ezek hatására sem halnadó, egy pillanatra sem eltérni a korábban hangoztatott álláspontjától.

Sigmar Gabriel alkancellár hétfőn felkereste a Szászország tartománybeli Heidenauban található menekültszállást, ahol a hét végén menekültellenes zavargások voltak, amelyek során több mint 30 rendőr megsebesült. Az SPD elnöke a helyszínen tett látogatásakor újságíróknak azt mondta, hogy a jogállam minden eszközével fel kell lépni a rendőrökre rárontó, menekülteket fenyegető emberek ellen. „Nálunk ezeket csőcseléknek nevezik” – idézi az alkancellár szavait a dpa nyomán az MTI.

A német belügyminisztérium öt óra után nem sokkal azt közölte a Reuters tájékoztatása szerint, hogy az épületben nem volt bomba.

Rovatok