Index Vakbarát Hírportál

Elhallgattak a hangszórók a koreai határon

2015. augusztus 25., kedd 08:45

A dél-koreai kormány leállította az Észak-Koreával közös határvonalon sugárzott propagandaműsorokat, írja az MTI. Dél-Korea továbbra is harckészültségben tartja a hadsereget, de a két ország legutóbbi kétoldalú megállapodásával összhangban befejezte a műsorszórást Észak-Korea felé. A déli szomszéd tizenegy év után indította újra a Phenjan-ellenes propaganda sugárzását Észak-Korea felé, miután a két ország közötti demilitarizált határrészen két dél-koreai katona súlyosan megsérült egy akna miatt.

Később a hangszórók irányába lövedék csapódott be, amire a dél-koreaiak tüzérségi sorozatokkal válaszoltak. Phenjan 48 órás ultimátumot adott Szöulnak, hogy hagyja abba az ellenpropaganda sugárzását, különben katonai lépésekre szánják el magukat, de azóta semmilyen incidens nem történt. Ennek köszönhetően Észak- és Dél-Korea képviselői kénytelenek voltak nemrég tárgyalóasztalhoz ülni. Az egyeztetések pedig 43 óráig tartottak, Észak-Korea sajnálatát fejezte ki a megsebesült katonák miatt, Dél-Korea pedig megígérte, hogy befejezik a a Phenjan-ellenes műsor szórását a határon.

Műsorszórás befejezése ellenére a katonaság továbbra is hadkészültségben marad az esetleges észak-koreai provokációk miatt. A dél-koreai védelmi miniszter szerint sok időbe telik, mire Észak-Korea kivonja a csapatait a határ menti részről, de a megállapodás értelmében Szöul is ezt fogja tenni.

Rovatok