Index Vakbarát Hírportál

Ingatag békét kötöttek Dél-Szudánban

2015. augusztus 26., szerda 21:13

Salva Kiir, Dél-Szudán elnöke szerdán Jubában aláírta a békemegállapodást a lázadók vezetőjével, Riek Macharral - írja a BBC. A nemzetközi közösség által kikényszerített béke ugyanakkor nem biztos, hogy tartós lesz. Az elnök már az aláíráskor sietett kinyilvánítani, hogy fenntartásai vannak a szerződéssel kapcsolatban, és az országon belüli etnikai ellentétek sem szűnnek meg egy csapásra. 

A mostani megállapodással 20 hónapja tartó polgárhaborúnak vetnének véget az aláírók. A hét elején közzétett ENSZ-jelentésből kiderült, hogy mindkét oldal rengeteg fegyverrel rendelkezik, így a konfliktus még hosszan elhúzódhatna. A 2013 decembere óta tartó véres belviszályban több tízezren haltak meg tömegmészárlások során, gyerekeket kényszerítettek katonáskodásra, nők sokaságát erőszakolták meg. 

„Két lehetőség közül választhattam. A kierőszakolt béke, vagy a háború folytatása” - nyilatkozta Kiir szerdán. Végül az ENSZ nyomására az utóbbit választotta, de mivel az elnök nem elégedett a feltételekkel, nem tűnik valószínűnek, hogy a kormányoldal hosszútávon belenyugodna az új helyzetbe. Kiir és Machar a korábbiakban már legalább hét alkalommal kötöttek fegyverszüneti megállapodást, de egyik sem tartott sokáig.

A mostani szerződés visszaállítja Machart korábbi, alelnöki pozíciójába, és lehetővé teszi a lázadóknak, hogy kijelölhessenek maguk közül két kormányzót. Ezen kívül a főbb kitételek:

A dél-szudáni polgárháború miatt mostanáig több mint 2 millió embernek kellett elhagynia az otthonát, közülük legalább 600 ezren elmenekültek az országból. 

Rovatok