Index Vakbarát Hírportál

Szerbia és Koszovó történelmi megállapodást kötött Brüsszelben

2015. augusztus 26., szerda 15:09

Történelminek mondott megállapodást kötött egymással Szerbia és Koszovó Brüsszelben. Az egyezséggel mindkét kormány elégedett, a négy elfogadott pont közül a Koszovóban élő szerbek önkormányzatisága tűnik a legfontosabbnak.

A szerb és a koszovói kormány egyaránt elégedett a kétoldalú kapcsolatok normalizálása céljából kedden megkötött egyezményekel. „Többet értünk el, mint amit reméltünk (...), nincsenek rossz híreim, nem vagyok elégedetlen azzal, amire sor került” — nyilatkozta Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök az állami tévében. Szerinte az egyezség a koszovói szerbeknek biztonságot ad és a munkahelyeik megtartását is garantálja.

A szerb és a koszovói vezetők kedden Brüsszelben négy témában állapodtak meg. Az összességében albán többségű Koszovó szerb többségű helyi önkormányzatainak szövetségéről szóló szabályozáson kívül az energetika, a távközlés és a mitrovicai híd használatát illetően született egyezség. Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint a megbeszélés fordulópontot jelent a szerb-koszovói viszony normalizálásáról szóló párbeszédben.

Isa Mustafa koszovói miniszterelnök szintén nagy sikernek nevezte a megállapodást, ő azt emelte ki, hogy az teljes szuverenitást biztosít számukra Koszovó egész területén, a többségében szerbek lakta északi országrészben is. „Az országunkat Koszovói Köztársaságként meghatározó dokumentumok aláírásával Szerbia bizonyos értelemben elismert minket” — jelentette ki Hashim Thaci koszovói külügyminiszter a megállapodással kapcsolatban.

Hivatalosan Szerbia továbbra is elutasítja Koszovó függetlenségének elismerését, amelyet eddig nagyjából 100 ország, köztük az Egyesült Államok és az EU 23 tagállama tett meg.

Rovatok