Index Vakbarát Hírportál

A német bűnügyi rendőrség dekriminalizálná az illegális határátlépést

2015. augusztus 27., csütörtök 20:05

A német bűnügyi rendőrség szakszervezete (BDK) szerint meg kell szüntetni a jogcím nélküli határátlépés bűncselekményi tényállását , írja az MTI a Spiegel Online-ra hivatkozva.

A BDK egy belső feljegyzése szerint "ellentmondásos", hogy a német jog büntetendő cselekményként tartja számon a jogcím nélküli beutazást Németországba, hiszen így nincs legális lehetőség arra, hogy a menekültek éljenek azzal az emberi jogukkal, hogy a menekültügyi előírásoknak megfelelően menedéket, védelmet kérjenek a német államtól.

Legfőbb ideje befejezni a menekültek állandó kriminalizálását"

- mondta a Spiegelnek nyilatkozva Andy Neumann, a BDK elnöke. Úgy vélte, a mostani jogi gyakorlat "skizofrén", tudathasadásos, hiszen "meg akarjuk védeni az embereket a háborútól és az üldöztetéstől, ugyanakkor rögtön bűnelkövetőnek minősítjük őket".

Az ellentmondást azzal lehetne feloldani, hogy a jogcím nélküli, illegális határátlépést átminősítenék szabálysértésnek. "Ez jelentősen könnyítene a bűnügyi rendőrség terhein", és a "befogadás kultúrájának igazi jele" lenne - mondta a szakszervezeti vezető.

A BDK felvetése ellentétes Thomas de Maiziere belügyminiszter törekvéseivel. A konzervatív CDU politikusa éppen az "elriasztásra" építő megoldásokat szorgalmaz a menekültválságban, és minisztériuma egy sor szigorítást tartalmazó javaslatcsomagot küldött szerdán tárcaközi egyeztetésre.

A magyar kormány ősszel tervezi a büntetőrvénykönyv módosítását, hogy ezentúl ne csak szabálysértés, hanem bűncselekmény legyen az illegális határátlépés. Lázár János egy múlt heti sajtótájékoztatón azt mondta, az illegális határátlépés korábban is bűncselekmény volt, amikor kevesebb ilyen eset volt, szabálysértéssé minősítették. 

A német előírások alapján az illegális határátlépők ellen hivatalból eljárást kell indítani, amelyet akkor kell leállítani, ha az illegális határátlépő menekült státust vagy más menedékjogi státust szerez. Amennyiben kérelmét elutasítják - vagyis nem szerez jogcímet a németországi tartózkodásra - és az ország elhagyására kötelezik, egy évig terjedő szabadságvesztésre vagy pénzbüntetésre ítélhető, ha nem távozik Németországból a megszabott határidőn belül.

Németországba az idén 800 ezer menedékkérő érkezik a kormány előrejelzése szerint.Ez a tavalyi szám négyszerese, és azt jelenti, hogy Németország fogadja be az EU-ba érkező menedékkérők 40 százalékát. A balkáni útvonalon az országba érkezett menekültek száma hatszorosára nőtt az idén, a délről, a Földközi-tenger felől érkező menedékkérők száma csupán 5-10 százalékkal emelkedett éves szinten.

Rovatok